Lekka sałatka w stylu francuskim. Przepis na Dzień Ojca
Chcesz zrobić kulinarną niespodziankę swojemu tacie, ale nie masz czasu by spędzić kilka dobrych godzin w kuchni? Przychodzimy z pomocą. Będzie smacznie, oryginalnie i co najważniejsze szybko! Podstawę sałatki stanowi mieszanka sałat z rukolą, dodatki to: ser kozi, gruszka i orzechy włoskie – wprost idealny mariaż smaków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- mieszanka sałat z rukolą np. marki Eisberg
- garść suszonej żurawiny
- 150 g sera koziego miękkiego
- 2 gruszki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- pieczywo
Dressing:
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przepis
Mieszankę sałat ułóż w miseczce. Ser i gruszki pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki wymieszaj z żurawiną i posyp nimi sałatę. Całość polej przygotowanym dressingiem. Serwuj z pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl