Sałatka z buraczków i sera koziego
Buraki to jedne z najbardziej wartościowych warzyw, dlatego warto je jeść regularnie. Przeważnie lądują w zupie lub obok kotleta mielonego, można jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej sałatki z kozim serem i żurawiną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
⦁ 4 buraki czerwone
⦁ 200 g sera koziego
⦁ 200 ml mleka kokosowego
⦁ garść żurawiny
⦁ 1 szklanka soku malinowego
⦁ 1 gałązka tymianku
⦁ 1 łyżka soku z cytryny
⦁ kilka pomidorów suszonych
⦁ sól
⦁ pieprz
Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym tymiankiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 30 minut. W osobnym naczyniu wymieszać żurawinę z sokiem z malin i odstawić na ok. 20 minut. Gdy zmiękną, podgrzać na patelni – do momentu, aż powstanie mus. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Dodać mus. Całość ozdobić posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze