Trwa ładowanie...
d3hd6zt
d3hd6zt

Kozi ser

Ser kozi to produkt spożywczy wytwarzany z mleka i tłuszczu koziego. Sery, jako pochodne mleka są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12. Przepisy z kozim serem 123RF

Ser kozi to produkt spożywczy wytwarzany z mleka i tłuszczu koziego. Sery, jako pochodne mleka są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12.

Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie. Mleko kozie jest tak wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami.

Świeży ser kozi o półmiękkiej konsystencji zawiera 364 kcal w 100 g oraz dość pokaźną 30-gramową dawkę tłuszczu, w całości złożoną z kwasów tłuszczowych nasyconych i bogatą w cholesterol. Kozie sery pozbawione są na dodatek całkowicie węglowodanów.

Smak sera koziego określa się bowiem jako ostry i cierpki. Tym silniejszy, im ser jest bardziej dojrzały. W porównaniu z serem krowim jest na pewno wyraźniejszy, a towarzyszy mu charakterystyczny zapach kozy, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Największa podaż mleka koziego przypada na letnie miesiące, więc świeże sery kozie pojawiają się zwykle na rynku między kwietniem a październikiem. Bywają też dojrzewane, ale zwykle nie dłużej niż 4 miesiące, bo jest to proces szybki i intensywny.

Polskie sery kozie, które zdobywają sobie coraz większą popularność wśród konsumentów, to zwykle świeże twarożki, twarde lub miękkie, często doprawiane do smaku czosnkiem, papryką czy pieprzem.
Do najpopularniejszych gatunków koziego sera należą Anejo, Kozi Brie, Brunost, Feta, Garrotxa, Le Chevrot.

Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki swoim właściwościom zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym. Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. Ponadto w kozich serach znajduje się mniej kazeiny, będącej przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii.

Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy pojawił się około 7000 lat p.n.e., kiedy nomadzkie plemiona w Azji zaczęły się osiedlać. Dla współczesnego nabiału przełomem było jednak wynalezienie w połowie XIX w. pasteryzacji, która pozwoliła oferować produkt bezpieczny dla konsumenta. Od tamtej pory królestwem serów kozich stała się Francja.

d3hd6zt
d3hd6zt
d3hd6zt
d3hd6zt