Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem
Oliwki to doskonały dodatek do wielu dań. Najczęściej wykorzystujemy je jednak jako składnik sałatek. No dobrze, ale co w nich takiego “cudownego”? Oprócz walorów smakowych, możemy liczyć na szereg prozdrowotnych właściwości.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia hiszpańska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pokroić ser kozi na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę i wymieszać z odrobiną soku z cytryny.
- Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe w miseczce.
- Przygotować dressing z 2 łyżek miodu, reszty soku z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek.
- Dressing i składniki połączyć, odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl