Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka
Mięsno-serowy farsz, trochę warzyw, a całość zawinięta w ciasto francuskie. Szybka przekąska dla zabieganych, którzy lubią nietypowe składniki. Przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g jarmużu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g serka koziego z ziołami,
- 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka),
- 300 g ciasta francuskiego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka czarnuszki
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ze szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego boku łączymy przez zwinięcie, końce paluchów ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Zobacz także: Fasolka z boczkiem i kaszą kuskus na ostro
src="https://d.wpimg.pl/633963137-2029591707/fasolka.jpg"/>
Polecamy wideo: Placek francuski z owocowym środkiem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze