Trwa ładowanie...
d2cnfso
02-03-2018 09:02

Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka

Przepis

Mięsno-serowy farsz, trochę warzyw, a całość zawinięta w ciasto francuskie. Szybka przekąska dla zabieganych, którzy lubią nietypowe składniki. Przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

d2cnfso
4.8
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki
  • 100 g jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 g serka koziego z ziołami,
  • 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka),
  • 300 g ciasta francuskiego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Przepis

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ze szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego boku łączymy przez zwinięcie, końce paluchów ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Zobacz także: Fasolka z boczkiem i kaszą kuskus na ostro
src="https://d.wpimg.pl/633963137-2029591707/fasolka.jpg"/>

Polecamy wideo: Placek francuski z owocowym środkiem

Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj