Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie
Makaron, porcja mięsa i pyszny sos, czyli trio idealne na sycący, rozgrzewający obiad. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g muszli – conchiglioni giganti
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera, drobno pokrojona w kostkę
- 600 g mielonej jagnięciny
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 puszki pomidorów pelati
- 1 szklanka bulionu (domowego) drobiowego
- 3/4 szklanki tartego parmezanu
Sos pomidorowy
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 mała czerwona cebula, obrana i przekrojona na połowę
- 2 gałązki bazylii
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki soli
W dużym żeliwnym garnku podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj marchew, cebulę i seler i gotuj na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną – ok. 5 minut. Dodaj jagnięcinę, kolendrę, rozmaryn i tymianek; dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, aż sos odparuje- ok. 5 minut. Dodaj pastę pomidorową, wlej wino i gotuj aż do odparowania. Dodaj pomidory z sokiem, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj częściowo i gotuj na umiarkowanie małym ogniu, aż sos nieco się zredukuje- ok. 30 minut.
W szerokim rondlu podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podgrzewaj, aż będzie pachnieć. Dodaj pomidory razem z sokiem, czerwoną cebulę, bazylię, liść laurowy i sól. Zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, przez około 25 minut.
Pozwól sosowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Wyjmij cebulę i bazylię.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W dużym garnku zagotuj 2 litry osolonej wody i gotuj makaron do al dente. Odsącz i do przestygnięcia Rozłóż muszle na blacie roboczym, napełnij je ragoût i przełóż od naczynia do zapiekania. Polej pomidorowym sosem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem i zapiekaj, aż ser się rozpuści – 10 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Zobacz także: naleśniki z pieczonymi jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/1836170990--1137312826/nalesniki.jpg"/>
Zobacz wideo: Zapiekane ziemniaki w ragout
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze