Trwa ładowanie...
d18gzh0
d18gzh0

Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie

Przepis

Makaron, porcja mięsa i pyszny sos, czyli trio idealne na sycący, rozgrzewający obiad. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d18gzh0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie
www.kuchennymidrzwiami.pl
Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie
Składniki
  • 250 g muszli – conchiglioni giganti
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera, drobno pokrojona w kostkę
  • 600 g mielonej jagnięciny
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 puszki pomidorów pelati
  • 1 szklanka bulionu (domowego) drobiowego
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu

Sos pomidorowy

  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i przekrojona na połowę
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
Przepis

W dużym żeliwnym garnku podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj marchew, cebulę i seler i gotuj na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną – ok. 5 minut. Dodaj jagnięcinę, kolendrę, rozmaryn i tymianek; dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, aż sos odparuje- ok. 5 minut. Dodaj pastę pomidorową, wlej wino i gotuj aż do odparowania. Dodaj pomidory z sokiem, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj częściowo i gotuj na umiarkowanie małym ogniu, aż sos nieco się zredukuje- ok. 30 minut.

W szerokim rondlu podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podgrzewaj, aż będzie pachnieć. Dodaj pomidory razem z sokiem, czerwoną cebulę, bazylię, liść laurowy i sól. Zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, przez około 25 minut.
Pozwól sosowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Wyjmij cebulę i bazylię.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W dużym garnku zagotuj 2 litry osolonej wody i gotuj makaron do al dente. Odsącz i do przestygnięcia Rozłóż muszle na blacie roboczym, napełnij je ragoût i przełóż od naczynia do zapiekania. Polej pomidorowym sosem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem i zapiekaj, aż ser się rozpuści – 10 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Zobacz także: naleśniki z pieczonymi jabłkami

Zobacz wideo: Zapiekane ziemniaki w ragout

Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d18gzh0
d18gzh0
d18gzh0

d18gzh0
d18gzh0
d18gzh0