Makaronowe roladki z grillowanymi warzywami
Płaty makaronowe najlepiej sprawdzają się do przygotowania lasagne. Ale można ich użyć inaczej! Posmarowane aromatycznym pesto, zawinięte jak roladki z warzywnym farszem i pokryte roztopioną mozzarellą będą pyszną propozycją na obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- opakowanie świeżego lasagne (5 płatów)
- 5 łyżeczek pesto rosso
- łyżka oliwy z oliwek
- cukinia
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- puszka pikantnych pomidorów siekanych
- szczypta soli ziołowej
- kulka mozzarelli
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 plasterki suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
Paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Grillujemy na posmarowanej oliwą patelni (doprawiamy solą). Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plasterki i również grillujemy. Paprykę kroimy w kosteczkę i mieszamy z siekanymi, pikantnymi pomidorami. Każdy plaster lasagne smarujemy łyżeczką pesto rosso. Układamy na nim grilowaną cukinię i 3 łyżki papryki z pomidorami. Zwijamy jak roladkę i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i na małym ogniu gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i gałką. Zalewamy roladki, a na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami oraz ozdabiamy listkami bazylii.
Zobacz także: apetyczny dorsz pieczony w cieście
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze