wp

Makaronowe roladki z grillowanymi warzywami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.mientablog.com
Podziel się

Płaty makaronowe najlepiej sprawdzają się do przygotowania lasagne. Ale można ich użyć inaczej! Posmarowane aromatycznym pesto, zawinięte jak roladki z warzywnym farszem i pokryte roztopioną mozzarellą będą pyszną propozycją na obiad.

Składniki
  • opakowanie świeżego lasagne (5 płatów)
  • 5 łyżeczek pesto rosso
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • puszka pikantnych pomidorów siekanych
  • szczypta soli ziołowej
  • kulka mozzarelli
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 plasterki suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
Przepis

Paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Grillujemy na posmarowanej oliwą patelni (doprawiamy solą). Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plasterki i również grillujemy. Paprykę kroimy w kosteczkę i mieszamy z siekanymi, pikantnymi pomidorami. Każdy plaster lasagne smarujemy łyżeczką pesto rosso. Układamy na nim grilowaną cukinię i 3 łyżki papryki z pomidorami. Zwijamy jak roladkę i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i na małym ogniu gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i gałką. Zalewamy roladki, a na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami oraz ozdabiamy listkami bazylii.
Zobacz także: apetyczny dorsz pieczony w cieście

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp