Trwa ładowanie...
d1x7wqj
18-12-2017 09:32

Lekki torcik tiramisu. Coś słodkiego nie tylko na specjalną okazję

Przepis

Lżejsze wersje popularnych deserów przebojem wdarły się do polskich kuchni. Wystarczy zamienić kilka składników, żeby odjąć kalorii ulubionym, domowym słodyczom. Udowadnia to przepis Małgorzaty Rusek z bloga "Szczęśliwi bez cukru".

d1x7wqj
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.szczesliwibezcukru.pl
Źródło: www.szczesliwibezcukru.pl
Składniki

Biszkopt z amarantusa (średnicy 20 cm):

  • 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (90 g),
  • 2 jajka (120 g),
  • 3 łyżki ksylitolu (30 g).

Masa à la mascarpone:

  • 75 g kaszy jaglanej,
  • 400 ml + około 70 ml mleka 1,5 proc.,
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g),
  • 1 kostka twarogu półtłustego (250 g),
  • ekstrakt / aromat waniliowy.

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso),
  • 1 łyżeczka ksylitolu (5 g),
  • 1 łyżka amaretto,
  • 70 ml wody,
  • 1 łyżka kakao (5 g).
Przepis

Biszkopt z amarantusa: nastawić piekarnik na 170 stopni C. Jajka rozbełtać widelcem z ksylitolem, dodać amarantus i bardzo dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia. Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Złożenie tortu: zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić. Dodać amaretto. Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Przykryć drugą połówką biszkoptu, nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę. Schłodzić przez parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
Zobacz także: fit babeczki z powidłami śliwkowymi
src="https://d.wpimg.pl/997126839-264527664/dd.jpg"/>

Lekki torcik tiramisu. Coś słodkiego nie tylko na specjalną okazję
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x7wqj
d1x7wqj
d1x7wqj
d1x7wqj
Więcej tematów
d1x7wqj

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj