Lekki torcik tiramisu. Coś słodkiego nie tylko na specjalną okazję
Lżejsze wersje popularnych deserów przebojem wdarły się do polskich kuchni. Wystarczy zamienić kilka składników, żeby odjąć kalorii ulubionym, domowym słodyczom. Udowadnia to przepis Małgorzaty Rusek z bloga "Szczęśliwi bez cukru".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt z amarantusa (średnicy 20 cm):
- 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (90 g),
- 2 jajka (120 g),
- 3 łyżki ksylitolu (30 g).
Masa à la mascarpone:
- 75 g kaszy jaglanej,
- 400 ml + około 70 ml mleka 1,5 proc.,
- 4 łyżki ksylitolu (40 g),
- 1 kostka twarogu półtłustego (250 g),
- ekstrakt / aromat waniliowy.
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso),
- 1 łyżeczka ksylitolu (5 g),
- 1 łyżka amaretto,
- 70 ml wody,
- 1 łyżka kakao (5 g).
Biszkopt z amarantusa: nastawić piekarnik na 170 stopni C. Jajka rozbełtać widelcem z ksylitolem, dodać amarantus i bardzo dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia. Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Złożenie tortu: zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić. Dodać amaretto. Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Przykryć drugą połówką biszkoptu, nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę. Schłodzić przez parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
Zobacz także: fit babeczki z powidłami śliwkowymi
src="https://d.wpimg.pl/997126839-264527664/dd.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze