Leczo z parówkami. Pożywny sos, który zrobisz w kilka chwil
Leczo z parówkami to pomysł na błyskawiczny, treściwy i bogaty w smaku sos. Idealny jako obiad, gdy lodówka niemal świeci pustkami. A w dodatku wykorzystanie parówek sprawia, że czasochłonne leczo gotowe jest dosłownie w kilka chwil.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
- 400 g dobrej jakości parówek np. wieprzowo-cielęcych
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia lub ½ bakłażana
- 1 duża cebula
- 1,5-2l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, ¼ łyżeczki mielonego kminku (mogą być ziarna) Do podania: śmietana 18 procent, natka pietruszki
- Rozgrzać kilka łyżek oleju lub smalcu na dnie dużego garnka.
- Cebulę pokroić w dużą kostkę, podobnie jak cukinię lub bakłażana i paprykę.
- Wrzucić warzywa na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez 5-10 minut na średnim ogniu, mieszając, by nic się nie przypaliło.
- W międzyczasie pokroić w grube plasterki parówki.
- Do garnka wrzucić przyprawy i przesmażyć je z warzywami przez minutę, a następnie zalać wszystko bulionem.
- Zagotować bulion z warzywami, dodać koncentrat i gotować potrawę jeszcze przez kilka minut – warzywa powinny być al dente.
- Na koniec dodać pokrojone w plastry parówki i gotować danie przez 1-3 minuty, czyli tylko tyle, by parówki się zagrzały. Podawać na gorąco ze świeżym chlebem, makaronem czy ziemniakami. Można serwować leczo z parówek z kleksem ze śmietany lub dodać ją pod koniec gotowania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze