Trwa ładowanie...
d2cnfso
03-05-2021 11:35

Leczo z parówkami. Pożywny sos, który zrobisz w kilka chwil

Przepis

Leczo z parówkami to pomysł na błyskawiczny, treściwy i bogaty w smaku sos. Idealny jako obiad, gdy lodówka niemal świeci pustkami. A w dodatku wykorzystanie parówek sprawia, że czasochłonne leczo gotowe jest dosłownie w kilka chwil.

d2cnfso
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g dobrej jakości parówek np. wieprzowo-cielęcych
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia lub ½ bakłażana
  • 1 duża cebula
  • 1,5-2l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, ¼ łyżeczki mielonego kminku (mogą być ziarna) Do podania: śmietana 18 procent, natka pietruszki
Przepis
  • Rozgrzać kilka łyżek oleju lub smalcu na dnie dużego garnka.
  • Cebulę pokroić w dużą kostkę, podobnie jak cukinię lub bakłażana i paprykę.
  • Wrzucić warzywa na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez 5-10 minut na średnim ogniu, mieszając, by nic się nie przypaliło.
  • W międzyczasie pokroić w grube plasterki parówki.
  • Do garnka wrzucić przyprawy i przesmażyć je z warzywami przez minutę, a następnie zalać wszystko bulionem.
  • Zagotować bulion z warzywami, dodać koncentrat i gotować potrawę jeszcze przez kilka minut – warzywa powinny być al dente.
  • Na koniec dodać pokrojone w plastry parówki i gotować danie przez 1-3 minuty, czyli tylko tyle, by parówki się zagrzały. Podawać na gorąco ze świeżym chlebem, makaronem czy ziemniakami. Można serwować leczo z parówek z kleksem ze śmietany lub dodać ją pod koniec gotowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Leczo z parówkami. Pożywny sos, który zrobisz w kilka chwil
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj