Trwa ładowanie...
d21pomz
d21pomz

Parówki

Parówki to cienkie kiełbaski, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są składnikami hot-dogów. Przepisy z parówkami 123
Parówki to cienkie kiełbaski, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są składnikami hot-dogów. Przepisy z parówkami

Parówki to cienkie kiełbaski, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są składnikami hot-dogów. Można je przyrządzić na wiele sposobów – gotować, zapiekać czy smażyć. Parówki nie cieszą się jednak dobra sławą ze względu na swój skład, który może być, delikatnie mówiąc, dość kontrowersyjny.

Parówka – jak jest robiona?
Parówka jest drobno zmieloną wędliną. Większość parówek bowiem zawiera MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Są to resztki mięsa przyklejone do kości, które rozdrabnia się w wilku, maszynie służącej do rozdrabniania produktów. Wilk posiada wbudowaną siatkę o średnicy 3 mm, przez którą przepuszcza się mięso. Następnie mięso jest poddawane kolejnemu procesowi rozdrabniania w kutrze. Kuter jest maszyną, która miażdży oraz emulguje mięso łącząc je z tłuszczem i substancjami smakowymi.

W wilku, a także w kutrze mięso oddzielane jest od kości. Powstała masa zawiera, poza mięsem,
zmiażdżone chrząstki oraz tkankę łączną. Gotowym farszem są wypełniane osłonki, po którym następuje proces wyrównania smaku i koloru produktu. Poza MOM, który jest ogólnym skrótowcem, mamy do czynienia również z procesem MDOM, czyli mięsem drobiowym oddzielonym mechanicznie, z którego również można zrobić parówki.

Parówka – co zawiera?
Producenci parówek zapewniają, że w ich składzie można znaleźć ponad 50 proc. mięsa, jednak warto czytać etykiety na opakowaniach, tak aby nie było to mięso typu MOM lub MDOM, bo może zawierać zmielone kości. Poza tym, w składzie parówki znajduje się znaczna ilość wody (w niektórych parówkach ponad 60 proc.), białko (10-12 ptoc.) oraz tłuszcz (ok. 25 proc.). Poza tym, parówka może zawierać również błonnik poprawiający konsystencję mięsa. Ponadto, skład parówki uzupełniają również substancje hamujące rozwój bakterii oraz polepszacze smaku i koloru, głównie glutaminian sodu i azotyn sodu.

Parówka – kalorie
W zależności od mięsa, z którego została zrobiona, parówka zawiera około 250 kcal / 100 g. Parówki z szynki mają 217 kcal / 100 g; parówki wieprzowe – 287 kcal / 100 g, a parówki z indyka – 243 kcal. Popularna jest również parówka delikatesowa klasyczna, która zawiera 259 kcal / 100 g.

Parówka – sposoby przyrządzania
Parówka często jest podawana jako szybka przekąska na śniadanie lub kolację, dlatego, że jest bardzo łatwa do przygotowania. Najczęściej na stole pojawia się parówka gotowana, którą podaje się z kromką chleba oraz dodatkami: ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Parówki dodaje się również do popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Dobre jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to smaczne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami. Popularne są także parówki, które mają nadzienie z żółtego sera.

d21pomz

d21pomz
d21pomz
d21pomz