Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem
Szybka przekąska z ciasta francuskiego i parówek. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 opakowanie parówek z szynki,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
- 3-4 garści startego sera żółtego np. mozzarelli,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek świeżych ulubionych ziół np. nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać).
Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości. Parówki zwijamy z ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy. Krążków może być więcej, w zależności wielkości formy. Wkładamy do gorącego piekarnika, na poziom dolny i pieczemy ok. 30 min. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy listki świeżej bazylii. Można w pod koniec przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo parówki się nie spiekły.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze