Trwa ładowanie...
d3hd6zt
d3hd6zt

Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem

Przepis

Szybka przekąska z ciasta francuskiego i parówek. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga "Moniki Smakołyki".

2.9
(43 głosy)
Oceń:
d3hd6zt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki
  • 1 opakowanie parówek z szynki,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
  • 3-4 garści startego sera żółtego np. mozzarelli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek świeżych ulubionych ziół np. nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać).
Przepis

Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości. Parówki zwijamy z ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy. Krążków może być więcej, w zależności wielkości formy. Wkładamy do gorącego piekarnika, na poziom dolny i pieczemy ok. 30 min. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy listki świeżej bazylii. Można w pod koniec przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo parówki się nie spiekły.

Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3hd6zt

Podziel się opinią

27
42
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d3hd6zt
d3hd6zt
d3hd6zt
d3hd6zt
d3hd6zt