Cebula - czy wiesz o niej wszystko?

Cebula to warzywo, które jest znane z intensywnego smaku i zapachu. Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do tworzenia zup, sosów albo jako dodatek do dań.

Obraz

/ 13Cebula w polskiej kuchni

Obraz
© WP.PL

Cebula to warzywo, które jest znane z intensywnego smaku i zapachu. Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do tworzenia zup, sosów albo jako dodatek do dań. Rożne rodzaje to szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Warto pamiętać też o tym, że cebula to naturalny antybiotyk, który pomaga się rozprawić z wieloma dolegliwościami. Co warto wiedzieć na temat tego produktu i jak przyrządzić go w nietypowy sposób?

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Cebula jako dodatek czy główny składnik?

Obraz

O kulinarną opinię na temat cebuli poprosiliśmy Dominikę Wójciak, zwyciężczynię ostatniej edycji Masterchef i autorkę książki "Warzywo".
- Cebula jako dodatek jest fenomenalna, a wręcz nie do zastąpienia. Nic tak nie podbije tak sosu, jak dodana na początku lekko podsmażona cebula - dodaje nie tylko zapachu, ale i słodyczy. Przygotowując liczne dania zaczynamy właśnie od podsmażenia tego warzywa na maśle lub oliwie. Podróżowanie nauczyło mnie jednak, że cebula może grać główną rolę w potrawie. Na północy Włoch miałam okazję jeść całe cebule długo pieczone, w oliwie z octem balsamicznym. Dzięki temu robi się miękka niczym pieczone jabłko, a karmelizowany ocet tworzy ciekawy sos. Takie przygotowanie sprawia, że z surowego, ostrego produktu, otrzymujemy delikatną wersję cebuli, która smakuje naprawdę wyjątkowo.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Czerwona kontra biała

Obraz

Cebula czerwona od zwykłej żółtej różni się nieznacznie. Jest jednak słodsza, zawiera więcej cukrów prostych i dlatego idealnie nadaje się np. do karmelizowania. Jej krojenie zazwyczaj nie wywołuje też łez - zawiera bowiem mniej enzymów, które wytwarzają drażniące nas opary. Cebula czerwona ma w sobie również antocyjany nadające jej purpurowy kolor.

Ta odmiana doskonale nadaje się do sałatek i smażenia, szczególnie w potrawach słodszych, typu indyjski chutney. Ciekawą formą cebuli czerwonej jest cebula krymska. Ma ona spłaszczony kształt, jakby dysku i jest trochę bardziej ostra niż zwykła czerwona. Cebula krymska nadaje prawdziwy smak np. sałatce greckiej, w której zawsze się powinna znajdować.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Cebula czosnkowa

Obraz

Ma nieco łagodniejszy smak i jest dużo lepiej tolerowana przez osoby, które posiadają wrażliwą wątrobę. Choć warzywo to powinno zostać docenione przede wszystkim przez osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, to w rzeczywistości mogą sięgać po nie wszyscy. W porównaniu ze zwykłą cebulą o żółtawym kolorze jest znakomicie tolerowana przez osoby borykające się ze wzdęciami czy z innymi problemami trawiennymi. Cebulę czosnkową można jeść na surowo lub smażoną. Nie należy natomiast jej gotować, gdyż wówczas traci swoje wartości prozdrowotne.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Cebula perłowa

Obraz

Najczęściej kupujemy je marynowane, ale w wielu przepisach - szczególnie w klasycznych francuskich recepturach - trzeba używać ich w dużych ilościach. I tu się pojawia problem - jak bowiem szybko obrać kilkadziesiąt małych cebulek, których łupinki trzymają się mocno? Sposób jednak istnieje - podobnie jak w przypadku pomidorów, moczymy cebulki we wrzątku i szybko oziębiamy. Łupinki odchodzą o wiele łatwiej. Cebulki perłowe używane są do sałatek i do duszenia. Nie rozpadają się i nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Szalotka

Obraz

Bardzo popularna jest też szalotka. Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce praktycznie nie do kupienia, dziś - nie do zastąpienia. Największym producentem tej cebuli w Europie jest Francja, która rocznie eksportuje około 6-8 tys. ton tej odmiany. Szalotkę uprawiają i doceniają jej wartość również mieszkańcy Azji, a zwłaszcza Indonezji i Tajlandii. Swój szczególny smak i zapach szalotka zawdzięcza obecności olejków, których jest więcej niż w cebuli zwyczajnej. Co ważne - olejki pachną tak samo nawet po usmażeniu, dlatego warto używać jej w potrawach smażonych i nie zamieniać na zwykłą cebulę.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Właściwości cebuli

Obraz
© 123RF.COM

Rodzajów cebuli jest wiele, choć tak naprawdę większość z nich to odmiany jednego gatunku, czyli cebuli zwyczajnej. Najpospolitsza odmiana to tradycyjna cebula żółta, jaką znajdziemy w każdej polskiej kuchni. Działa jak środek wzmacniający trawienie i pobudzający apetyt. W 100 g zawiera jedynie 40 kcal, a w jej składzie znajdziemy sporą ilość witaminy A, B, C, krzemu i wapnia. Skutecznie oczyszcza z toksyn, chroni przed infekcjami i działa moczopędnie. Zawarte w niej związki mają właściwości bakteriobójcze, niszczą nawet bakterie oporne na działanie antybiotyków. Cebula jest jednak ciężkostrawna, dlatego też uważać na nią powinny dzieci i osoby starsze.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

Obraz
© 123RF.COM

Podstawą jest dobry nóż - ostry będzie rozcinać jednym pociągnięciem cebulę, nie miażdżąc włókien, dzięki czemu ilość enzymu uwolnionego w czasie krojenia jest znacznie mniejsza. Warto również zamoczyć nóż w gorącej wodzie, co także zneutralizuje wydzielanie gazów wywołujących płacz. Można również zwilżyć całe warzywo lub po obraniu wstawić je na chwilę do lodówki - skuteczność enzymu tworzącego gaz jest niższa w niskich temperaturach.

Do przygotowywania np. konfitury z cebuli i krojenia sporej ilości tego produktu, Dominika Wójciak poleca założenie... okularków do pływania.

Marchewka w różnych odsłonach

/ 13Nietypowe zastosowanie cebuli

Obraz
© flickr.com

Cebula pomaga wyleczyć zarówno suchy, jak i mokry kaszel. Warto się zaopatrzyć w syrop cebulowy albo wykonać go samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty: dwie posiekane drobno cebule zalewamy 10 łyżkami miodu i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce, następnie zlewamy przez sitko. Łyżka dodana do szklanki ciepłej wody to sprawdzone remedium przy początkowych stanach przeziębienia. Latem cebula nie tylko odstrasza owady, ale też niweluje ból i swędzenie po użądleniu na przykład przez osę. Medycyna ludowa poleca stosowanie kawałka surowej cebuli również w przypadku uciążliwego bólu ucha. Warzywo ma bowiem właściwości przeciwzapalne.

Marchewka w różnych odsłonach

10 / 13Kolorowa sałatka z pomidorów i cebuli

Obraz
© Shutterstock.com

Ta mała miseczka to skarbnica witamin oraz składników odżywczy. Połączenie kilku rodzajów pomidorków i cebuli, doprawione świeżo mielonym pieprzem i solą ziołową to propozycja sałatki do obiadu lub dodatku do pełnoziarnistych grzanek z twarożku.

Marchewka w różnych odsłonach

11 / 13Faszerowana cebula

Obraz

Jedno z najprostszych, a zarazem pysznych i ciekawych dań z cebulą w roli głównej. Obrane z wierzchniej warstwy cebule podgotowujemy, środek wydrążamy i siekamy. Następnie mieszamy z rozdrobnionym wędzonym łososiem, rozdrobnioną mozzarellą, parmezanem, natką pietruszki i bazylią, doprawiamy pieprzem i solą. Faszerujemy cebule, kropimy oliwą i posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie się zarumienią.

Marchewka w różnych odsłonach

12 / 13Francuska zupa cebulowa

13 / 13Cebulowe krążki

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania tej pysznej, ale kalorycznej przekąski potrzebne będzie: 2 duże cebule, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, szklanka mleka, 3/4 szklanki bułki tartej oraz olej do smażenia.

Cebule kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i rozdzielamy je na krążki i odkładamy na kilka minut na talerz. W misce łączymy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtaczamy w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odkładamy je na talerz. Do naczynia (w którym znajduje się już reszta mąki z solą i proszkiem) wlewamy mleko, dodajemy rozbełtane jajko i wszystko razem mieszamy. Krążki zanurzamy w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk. Smażymy pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Na końcu doprawiamy solą do smaku. Podajemy z majonezem, ketchupem lub czosnkowym dipem.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Marchewka w różnych odsłonach

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary