Korokke. Japońskie krokiety ziemniaczane
Tokio to bez wątpienia jedna z największych gastronomicznych metropolii świata. W fascynującą podróż po stolicy Japonii zabiera nas Maori Murota, autorka książki "Tokio. Kultowe przepisy". Wypróbujcie koniecznie przepis na przepyszne krokiety ziemniaczane z mięsnym farszem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 600 g ziemniaków (używam odmiany bintje)
- 1 cebula
- 150 g siekanej wieprzowiny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 szczypty naturalnej soli
- pieprz
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki panko(japońska bułka tarta)
- olej słonecznikowy
- sos tonkatsu
- Posiekaj cebulę. Na patelni podgrzej olej na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso i smaż przez około 4 minuty (aż będzie całkiem usmażone). Dopraw sosem sojowym i mirinem. W dużym garnku ugotuj w całości ziemniaki w mundurkach. Jeśli nie masz dużo czasu, możesz je przekroić na połówki.
- Po ugotowaniu odcedź je, obierz, a następnie rozgnieć widelcem lub szpatułką w misce (ale nie na purée). Dodaj cebulę, wieprzowinę oraz sól i pieprz do smaku. Uformuj 8 kulek i lekko spłaszcz (jak placuszki).
- Przygotuj 3 talerze. Na pierwszy nasyp mąkę, w drugim roztrzep widelcem 2 jajka, na trzeci nasyp panko. Obtaczaj placuszki najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce. Na patelnię wlej olej na głębokość co najmniej 3 cm. Rozgrzej do temperatury 180ºC i smaż korokke, aż ładnie się zarumienią. Odsącz na ręczniku papierowym i natychmiast podawaj z sosem tonkatsu lub solo.
Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze