Trwa ładowanie...
d21x3o7
23-12-2020 11:17

Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad

Przepis

Krokiety ruskie to połączenie naleśnikowych placków panierowanych w bułce z klasycznym twarogowo-ziemniaczanym farszem z pierogów. To połączenie jest zaskakująco pyszne i znajdzie amatorów zarówno wśród małych, jak i dużych miłośników dań mącznych.

d21x3o7
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka klasy L
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków
  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, przepuszczonego przez maszynkę
  • 2 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 2 jajka
Przepis
  • Składniki na ciasto zmiksować tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawić na 10-15 minut.
  • Cebulę usmażyć na oleju na złoto, pod koniec smażenia doprawiając ją sowicie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie usmażyć naleśniki – mogą być nieco grubsze niż standardowo.
  • W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki z twarogiem oraz z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła.
  • Spróbować farszu i ewentualnie doprawić do smaku – powinien być mocno słony i dość pikantny od pieprzu.
  • Na każdy naleśnik wykładać około 2 łyżki farszu, składać boki naleśnika, a następnie formować ścisły rulonik. Odkładać na bok.
  • Gdy już wszystkie naleśniki zostaną złożone, w jednej misce roztrzepać jajka, a do drugiej nasypać bułkę tartą.
  • Gotowe krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układać kolejno na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Krokiety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.
  • Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami – surówką z kiszonych ogórków lub colesławem, barszczem czerwonym, zupą grzybową czy sosem pieczarkowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj