Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad
Krokiety ruskie to połączenie naleśnikowych placków panierowanych w bułce z klasycznym twarogowo-ziemniaczanym farszem z pierogów. To połączenie jest zaskakująco pyszne i znajdzie amatorów zarówno wśród małych, jak i dużych miłośników dań mącznych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka klasy L
- 2 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki soli
Farsz:
- 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków
- 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, przepuszczonego przez maszynkę
- 2 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta
- 2 jajka
- Składniki na ciasto zmiksować tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawić na 10-15 minut.
- Cebulę usmażyć na oleju na złoto, pod koniec smażenia doprawiając ją sowicie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
- Odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie usmażyć naleśniki – mogą być nieco grubsze niż standardowo.
- W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki z twarogiem oraz z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła.
- Spróbować farszu i ewentualnie doprawić do smaku – powinien być mocno słony i dość pikantny od pieprzu.
- Na każdy naleśnik wykładać około 2 łyżki farszu, składać boki naleśnika, a następnie formować ścisły rulonik. Odkładać na bok.
- Gdy już wszystkie naleśniki zostaną złożone, w jednej misce roztrzepać jajka, a do drugiej nasypać bułkę tartą.
- Gotowe krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układać kolejno na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Krokiety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.
- Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami – surówką z kiszonych ogórków lub colesławem, barszczem czerwonym, zupą grzybową czy sosem pieczarkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze