WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad

Krokiety ruskie to połączenie naleśnikowych placków panierowanych w bułce z klasycznym twarogowo-ziemniaczanym farszem z pierogów. To połączenie jest zaskakująco pyszne i znajdzie amatorów zarówno wśród małych, jak i dużych miłośników dań mącznych.

Krokiety ruskieKrokiety ruskie
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka klasy L
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków
  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, przepuszczonego przez maszynkę
  • 2 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Przepis

  • Składniki na ciasto zmiksować tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawić na 10-15 minut.
  • Cebulę usmażyć na oleju na złoto, pod koniec smażenia doprawiając ją sowicie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie usmażyć naleśniki – mogą być nieco grubsze niż standardowo.
  • W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki z twarogiem oraz z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła.
  • Spróbować farszu i ewentualnie doprawić do smaku – powinien być mocno słony i dość pikantny od pieprzu.
  • Na każdy naleśnik wykładać około 2 łyżki farszu, składać boki naleśnika, a następnie formować ścisły rulonik. Odkładać na bok.
  • Gdy już wszystkie naleśniki zostaną złożone, w jednej misce roztrzepać jajka, a do drugiej nasypać bułkę tartą.
  • Gotowe krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układać kolejno na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Krokiety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.

Przepis

  • Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami – surówką z kiszonych ogórków lub colesławem, barszczem czerwonym, zupą grzybową czy sosem pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru