Trwa ładowanie...
d4bp3sq
oprac. Karolina Rozmus

Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad

Przepis

Krokiety ruskie to połączenie naleśnikowych placków panierowanych w bułce z klasycznym twarogowo-ziemniaczanym farszem z pierogów. To połączenie jest zaskakująco pyszne i znajdzie amatorów zarówno wśród małych, jak i dużych miłośników dań mącznych.

d4bp3sq
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka klasy L
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków
  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, przepuszczonego przez maszynkę
  • 2 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 2 jajka
Przepis
  • Składniki na ciasto zmiksować tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawić na 10-15 minut.
  • Cebulę usmażyć na oleju na złoto, pod koniec smażenia doprawiając ją sowicie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie usmażyć naleśniki – mogą być nieco grubsze niż standardowo.
  • W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki z twarogiem oraz z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła.
  • Spróbować farszu i ewentualnie doprawić do smaku – powinien być mocno słony i dość pikantny od pieprzu.
  • Na każdy naleśnik wykładać około 2 łyżki farszu, składać boki naleśnika, a następnie formować ścisły rulonik. Odkładać na bok.
  • Gdy już wszystkie naleśniki zostaną złożone, w jednej misce roztrzepać jajka, a do drugiej nasypać bułkę tartą.
  • Gotowe krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układać kolejno na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Krokiety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.
  • Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami – surówką z kiszonych ogórków lub colesławem, barszczem czerwonym, zupą grzybową czy sosem pieczarkowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d4bp3sq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bp3sq
d4bp3sq
d4bp3sq
d4bp3sq
Więcej tematów
d4bp3sq