Kokosowe szaszłyki z kurczaka

Kurczak doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów - warto dodać je nie tylko na patyczkach, ale również podać jako sos do polania gotowych szaszłyków.

Kokosowe szaszłyki z kurczakaKokosowe szaszłyki z kurczaka

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (400 g)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • sok z połówki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Filety pokrój wzdłuż na cienkie paski, delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Ketchup połącz z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, papryką i miodem. Do tak przygotowanej marynaty włóż paski mięsa na 3 godziny.
Następnie nadziewaj na patyki. Smaż na odrobinie oliwy przez ok. 10 minut, smarując marynatą. Przed końcem smażenia posyp wiórkami kokosowymi. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości