Trwa ładowanie...
d12wcl9
d12wcl9

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

Przepis

Kurczak doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów - warto dodać je nie tylko na patyczkach, ale również podać jako sos do polania gotowych szaszłyków.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kokosowe szaszłyki z kurczaka
Fotolia
Składniki
  • 2 filety z kurczaka (400 g)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • sok z połówki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Filety pokrój wzdłuż na cienkie paski, delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Ketchup połącz z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, papryką i miodem. Do tak przygotowanej marynaty włóż paski mięsa na 3 godziny.
Następnie nadziewaj na patyki. Smaż na odrobinie oliwy przez ok. 10 minut, smarując marynatą. Przed końcem smażenia posyp wiórkami kokosowymi. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Kokosowe szaszłyki z kurczaka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d12wcl9
d12wcl9
d12wcl9
d12wcl9
Więcej tematów
d12wcl9