Gulasz z indyka pieczonego
Pieczone gulaszowe mięso z indyka - to nietypowa, ale przepyszna wersja gulaszu z tego rodzaju drobiu. Mięso wyjdzie delikatne i bardzo aromatyczne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- pół kg mięsa z indyka gulaszowego
- 2 ostre papryczki
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie
- litr wody
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy. Podsmażamy je na wysokiej patelni na oleju do zrumienienia. Dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia. Wlewamy wodę, doprawiamy papryczką (wrzuciłam w całości), liściem laurowym, pieprzem, solą, zielem angielskim. Gotujemy 15 minut na sporym ogniu. Następnie całość przekładamy do glinianego naczynia z przykryciem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia (5 minut przed końcem) zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 2 łyżki masła i rumienimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: ekspresowa sałatka na gorąco
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze