Trwa ładowanie...
d3nkauz
12-05-2020 10:10

Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi

Przepis

Aromatyczny gulasz grzybowy z mięsem i kluskami śląskimi. Do przygotowania sosu możemy użyć mrożonych lub suszonych grzybów (te trzeba wcześniej namoczyć). Do tego delikatne i mięciutkie kluski. Z tym przepisem wyjdą idealne. Pomysł na ten smakowity obiad pochodzi z bloga "Krylowa kuchnia".

d3nkauz
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i podsmażać grzyby z cebulą, aż cebula zmięknie i "złapie kolor.

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w półplasterki. W garnku o grubym dnie smażyć mięso bez tłuszczu, aż będzie brązowe, następnie dodać pozostałe masło i pokrojoną marchew.

Smażyć, aż marchewka będzie złota. Następnie do garnka dodać grzyby z cebulą. Na patelni, na której smażyły się grzyby zagotować ok. 700 ml wody, następnie wrzącą zlać do garnka z grzybami i mięsem. Dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto. Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie.

Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Gulasz podawać z gorącymi kluskami.

Przepis

Na gulasz:

  • 250 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • 350 g wieprzowiny np. łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki masła

Na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (ok 250 g)
  • jajko
  • sól
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nkauz
d3nkauz
d3nkauz
d3nkauz
Więcej tematów
d3nkauz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj