Kulki kalafiorowe. Lepszej przekąski dawno nie próbowałeś
Doskonała przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Chrupiące złociste kuleczki kalafiorowo-ziemniaczane z dodatkiem aromatycznych przypraw. Możemy je przygotować w dwóch wersjach - orientalnej i europejskiej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kalafiora i ziemniaki ścieramy na dużych oczkach. Łączymy, mieszając z kolendrą lub pietruszką (kolendra jest lepsza do wersji curry, pietruszka do europejskiej), dodajemy jajko i trochę mąki, żeby masa dala się uformować w kulki. Dodajemy preferowany zestaw przypraw oraz sól i pieprz.
- Smażymy na złoty kolor w dosyć głębokim oleju, tak żeby kulki do polowy się zanurzały, w średnio wysokiej temperaturze
- Kulki są dobre jako przekąska czy przystawka, również z sosami czy dipami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl