Trwa ładowanie...
d4n4s5y
26-01-2022 11:18

Kulki kalafiorowe. Lepszej przekąski dawno nie próbowałeś

Przepis

Doskonała przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Chrupiące złociste kuleczki kalafiorowo-ziemniaczane z dodatkiem aromatycznych przypraw. Możemy je przygotować w dwóch wersjach - orientalnej i europejskiej.

d4n4s5y
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Stepanek Photography - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 średni kalafior
  • ziemniaki (objętościowo tyle samo, ile jest kalafiora)
  • 1 jajko + mąka do sklejenia
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • curry i imbir lub zioła prowansalskie i tymianek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis
  • Kalafiora i ziemniaki ścieramy na dużych oczkach. Łączymy, mieszając z kolendrą lub pietruszką (kolendra jest lepsza do wersji curry, pietruszka do europejskiej), dodajemy jajko i trochę mąki, żeby masa dala się uformować w kulki. Dodajemy preferowany zestaw przypraw oraz sól i pieprz.
  • Smażymy na złoty kolor w dosyć głębokim oleju, tak żeby kulki do polowy się zanurzały, w średnio wysokiej temperaturze
  • Kulki są dobre jako przekąska czy przystawka, również z sosami czy dipami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kulki kalafiorowe. Lepszej przekąski dawno nie próbowałeś
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d4n4s5y

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4n4s5y
d4n4s5y
d4n4s5y
d4n4s5y
Więcej tematów
d4n4s5y