Trwa ładowanie...
d4ibuzq
d4ibuzq
www.gotujimieszkaj.pl

Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym

Przepis

Gołąbki to klasyk kuchni polskiej. By nieco odchudzić to danie, możemy je przygotować w wersji bezmięsnej. "Gołąbki wegetariańskie, jakie robię w domu, to gołąbki z pieczarkami albo z czerwoną papryką. Im więcej dodacie warzyw, tym farsz będzie bardziej wilgotny" - pisze Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".

1.2
(12 głosów)
Oceń:
d4ibuzq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym
Gotuj i mieszkaj
Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym
Składniki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sparzone liście kapusty

Sos pomidorowy:

  • wywar z gołąbków
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 30 proc.
  • sól, pieprz
Przepis

Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż papryka zacznie mięknąć. Do cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wszystko jeszcze dusimy 5 minut, po czym zdejmujemy ze źródła ciepła.

Ryż gotujemy w proporcji 1 część ryżu do 2 części płynu, czyli do garnka wsypujemy szklankę ryżu i zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie cały płyn.

Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak wygląda parzenie kapusty na gołąbki?

Z główki kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku (takim, żeby mieściła się nasza główka kapusty) zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy całą naszą główkę kapusty i po chwili, kiedy liście zaczynają lekko odchodzić, zdejmujemy je dużym widelcem, pamiętając żeby ich nie uszkodzić, bo posłużą nam do gołąbków. Z liści odcinamy nerw, który jest twardy.

Liście mogą być różnej wielkości, dlatego ilość farszu należy dostosować do wielkości liścia. Farsz zlepiamy w kulkę i kładziemy na środku, następnie zakładamy na farsz część z nerwem, teraz boki liścia i do końca zwijamy tworząc zgrabny gołąbek. Coś na wzór krokietów.

Garnek do gotowania gołąbków wykładamy liśćmi (dno i boki), na liściach układamy gołąbki jeden obok drugiego, ściśle. Tak przygotowany garnek z gołąbkami zalewamy osoloną wodą. Gołąbki gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Ugotowane gołąbki wyjmujemy, a z powstałego wywaru robimy sos.

Wywar z gołąbków zagotowujemy i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. W zależności od tego, ile pozostało nam wywaru, należy wyważyć ilość koncentratu pomidorowego. Przygotowany sos pomidorowy zabielamy śmietanką i doprawiamy w razie konieczności. Taki sos pomidorowy będzie gęsty bez dodawania do niego mąki.

Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4
Share
d4ibuzq
d4ibuzq

d4ibuzq
d4ibuzq
d4ibuzq