Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym
Gołąbki to klasyk kuchni polskiej. By nieco odchudzić to danie, możemy je przygotować w wersji bezmięsnej. "Gołąbki wegetariańskie, jakie robię w domu, to gołąbki z pieczarkami albo z czerwoną papryką. Im więcej dodacie warzyw, tym farsz będzie bardziej wilgotny" - pisze Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
Sos pomidorowy:
- wywar z gołąbków
- koncentrat pomidorowy
- śmietanka 30 proc.
- sól, pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż papryka zacznie mięknąć. Do cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wszystko jeszcze dusimy 5 minut, po czym zdejmujemy ze źródła ciepła.
Ryż gotujemy w proporcji 1 część ryżu do 2 części płynu, czyli do garnka wsypujemy szklankę ryżu i zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie cały płyn.
Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak wygląda parzenie kapusty na gołąbki?
Z główki kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku (takim, żeby mieściła się nasza główka kapusty) zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy całą naszą główkę kapusty i po chwili, kiedy liście zaczynają lekko odchodzić, zdejmujemy je dużym widelcem, pamiętając żeby ich nie uszkodzić, bo posłużą nam do gołąbków. Z liści odcinamy nerw, który jest twardy.
Liście mogą być różnej wielkości, dlatego ilość farszu należy dostosować do wielkości liścia. Farsz zlepiamy w kulkę i kładziemy na środku, następnie zakładamy na farsz część z nerwem, teraz boki liścia i do końca zwijamy tworząc zgrabny gołąbek. Coś na wzór krokietów.
Garnek do gotowania gołąbków wykładamy liśćmi (dno i boki), na liściach układamy gołąbki jeden obok drugiego, ściśle. Tak przygotowany garnek z gołąbkami zalewamy osoloną wodą. Gołąbki gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Ugotowane gołąbki wyjmujemy, a z powstałego wywaru robimy sos.
Wywar z gołąbków zagotowujemy i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. W zależności od tego, ile pozostało nam wywaru, należy wyważyć ilość koncentratu pomidorowego. Przygotowany sos pomidorowy zabielamy śmietanką i doprawiamy w razie konieczności. Taki sos pomidorowy będzie gęsty bez dodawania do niego mąki.
Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe
src="https://d.wpimg.pl/762126421--1334984339/rogaliki.JPG"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze