Dyniowe bułeczki z cynamonem
Bułeczki cynamonowe to klasyczna skandynawska przekąska. Zwykłe drożdżowe ciasto możemy podkręcić, dodając purée z dyni. Bułeczki w takiej wersji będą jeszcze smaczniejsze. Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z książki "50 przepisów na dynię".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 450 g mąki
- 8 g suszonych drożdży
- 80 ml ciepłego mleka
- 30 ml ciepłej wody
- 180 g purée z dyni
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Masa:
- 100 g brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 60 g roztopionego masła
- jajko do posmarowania bułek
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- Drożdże rozrób w ciepłym mleku ze szczyptą cukrui odstaw na 20 minut.
- Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, dodaj purée z dyni, cukier, jajko, ciepłe masło i cynamon. Całość zalej mlekiem z drożdżami, dodaj wody i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przełóż je do oprószonej mąką misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w suche i ciepłe miejsce.
- Przygotuj masę. Rozpuść masło i wymieszaj cukier z cynamonem. Wyciągnij wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmaruj je ciepłym masłem, a następnie posyp cukrem z cynamonem.
- Zawiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych części. Bułeczki możesz albo piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w tortownicy. Po ułożeniu ich przykryj je ściereczką i znów odstaw na 20 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C funkcja góra-dół. Przed włożeniem bułek do pieca posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz bułeczki przez 25 minut.
- Przygotuj lukier, ucierając cukier z sokiem z cytryny. Posmaruj nim bułeczki, gdy już całkowicie wystygną.
Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze