Trwa ładowanie...
dy7ytpo
12-02-2021 11:11

Bezkonkurencyjny sposób na kurczaka. Podaj na walentynkową kolację

Przepis

Tak przygotowany kurczak z pewnością zachwyci twoją drugą połówkę. Dobrze doprawiony pieczarkowy farsz, soczyste mięso i złociste ciasto francuskie to przepis na sukces. Do kurczaka podaj opiekane ziemniaczki i surówkę.

dy7ytpo
4.8
(38 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30-40 dkg pieczarek
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 20 dkg mozzarelli
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz
  • masło
  • olej
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
Przepis
  • Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na 2 równe kawałki, marynujemy nacierając solą, pieprzem, oregano i bazylią, po czym zawijamy w folię aluminiową odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry. Obieramy cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła, na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, dusimy pod przykryciem do czasu, aż cała woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia.
  • Sos pomidorowy: 2 ząbki czosnku wyciskamy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę oregano i pieprzu, dodajemy parę kropli oleju i mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
  • Na papierze do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, na środku układamy zamarynowaną pierś. Ciasto dookoła nacinamy w paski.
  • Na pierś kładziemy farsz pieczarkowy, szynkę gotowaną i smarujemy sosem pomidorowym. Wszystko posypujemy startym serem.
  • Z pokrojonych pasków robimy warkocz, zakładamy paski, całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Tak przygotowaną pierś wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 st. na 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowujemy marynatę: 5-8 łyżek oleju, 2-3 ząbki czosnku, przyprawa do ziemniaków, papryka ostra.
  • Ziemniaki polewamy marynatą i mieszamy. Rozkładamy na papierze do pieczenia.
  • Pieczemy w temp. 180-200 st. przez ok. godzinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bezkonkurencyjny sposób na kurczaka. Podaj na walentynkową kolację
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dy7ytpo
dy7ytpo
dy7ytpo
dy7ytpo
Więcej tematów
dy7ytpo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj