Bezkonkurencyjny sposób na kurczaka. Podaj na walentynkową kolację
Tak przygotowany kurczak z pewnością zachwyci twoją drugą połówkę. Dobrze doprawiony pieczarkowy farsz, soczyste mięso i złociste ciasto francuskie to przepis na sukces. Do kurczaka podaj opiekane ziemniaczki i surówkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 30-40 dkg pieczarek
- 4 plastry szynki gotowanej
- 20 dkg mozzarelli
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz
- masło
- olej
- 1 jajko
- 0,5 kg ziemniaków
- Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na 2 równe kawałki, marynujemy nacierając solą, pieprzem, oregano i bazylią, po czym zawijamy w folię aluminiową odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry. Obieramy cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła, na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, dusimy pod przykryciem do czasu, aż cała woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia.
- Sos pomidorowy: 2 ząbki czosnku wyciskamy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę oregano i pieprzu, dodajemy parę kropli oleju i mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
- Na papierze do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, na środku układamy zamarynowaną pierś. Ciasto dookoła nacinamy w paski.
- Na pierś kładziemy farsz pieczarkowy, szynkę gotowaną i smarujemy sosem pomidorowym. Wszystko posypujemy startym serem.
- Z pokrojonych pasków robimy warkocz, zakładamy paski, całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Tak przygotowaną pierś wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 st. na 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowujemy marynatę: 5-8 łyżek oleju, 2-3 ząbki czosnku, przyprawa do ziemniaków, papryka ostra.
- Ziemniaki polewamy marynatą i mieszamy. Rozkładamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy w temp. 180-200 st. przez ok. godzinę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze