Szybkie ciasto owsiano-truskawkowe
Doskonałym zwieńczeniem walentynkowej kolacji będzie pyszny deser. Daria Ładocha proponuje szybkie ciacho owsiane z truskawkami. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 190 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg truskawek możesz zastąpić dowolnymi świeżymi owocami)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do podania: sorbet lub lody
- Przesianą mąkę połącz z płatkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Ciasto możesz wyrobić robotem kuchennym.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem i połowę masy rozpłaszcz palcami na spodzie. Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyłóż je na “wyklepany” spód i pokryj resztą kruszonki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów lub sorbetem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze