Pieczone ziemniaczki z farszem. Ten przepis to hit!
Faszerowane ziemniaczki możecie zrobić zarówno na piekarniku, jak i na grillu. W obu wersjach będą smakować doskonale. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 5 dag boczku wędzonego
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
Przepis
- Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i łyżeczką robimy otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek oraz pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec dodajemy ketchup oraz musztardę, chwilkę smażymy i gotowym farszem napełniamy każdy otwór w upieczonych ziemiankach.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków. Chwilkę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl