Trwa ładowanie...
d2cnfso
25-04-2022 11:28

Dzikie masło i ziemniaki Hasselback

Przepis

Te ziemniaki smakują jak połączenie chrupiących frytek z delikatnym ziemniakiem. Po raz pierwszy przygotował je w 1953 roku Leif Ellison, stażysta w restauracji Hasselbacken w Djurgården w Sztokholmie. Do dziś w tej restauracji ziemniaki Hasselback serwuje się jako klasyczną pozycję z karty dań.

d2cnfso
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Dzikie masło:

  • cytryna – 1 szt.
  • posiekane liście gorycznika pospolitego – 1 łyżka
  • posiekane płatki nagietka – 1 łyżka posiekana
  • macierzanka piaskowa – 1 łyżka
  • miękkie masło – 250 g
  • sól – do smaku

Ziemniaki:

  • młode ziemniaki – 500 g
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • posiekany podagrycznik pospolity – 100 g
  • dzikie masło – 50 g
  • bulion warzywny – opcjonalnie
  • sól i pieprz – do smaku
Przepis
  • Sparz cytrynę, a następnie zetrzyj z niej skórkę. Posiekane dzikie zioła wymieszaj z masłem (musi być miękkie, ale nie roztopione), dopraw całość solą, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz skórkę z cytryny. Włóż masło na chwilę do lodówki, wyjmij, gdy odrobinę stężeje. Uformuj je w papierze do pieczenia na kształt rolki. Taką rolkę można trzymać w lodówce albo w zamrażarce.
  • Do przygotowania ziemniaków Hasselback przyda ci się ostry nóż. Najpierw jednak umyj dokładnie ziemniaki i nie obieraj ich. Najlepsze będą młode ziemniaki: szybciej się upieką i będą dużo smaczniejsze niż starsze warzywa, ale jeśli nie masz dostępu do młodych, stare też się nadadzą. Następny krok to zrobienie w ziemniakach głębokich nacięć co mniej więcej 2 mm, żeby powstała tzw. harmonijka, nie możesz jednak kroić za głęboko, żeby ziemniaki nie rozpadły się podczas pieczenia.
  • Tak przygotowane ziemniaki wrzuć do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz oraz posiekany podagrycznik pospolity, wymieszaj.
  • Wyłóż ziemniaki na blaszkę i na każdym połóż po plasterku dzikiego masła. Piecz w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Od czasu do czasu otwieraj piekarnik i podlewaj ziemniaki rozpuszczonym masłem. Opcjonalnie można do niego dodać odrobinę wywaru warzywnego albo wody.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Dzikie masło i ziemniaki Hasselback
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj