Dzikie masło i ziemniaki Hasselback

Te ziemniaki smakują jak połączenie chrupiących frytek z delikatnym ziemniakiem. Po raz pierwszy przygotował je w 1953 roku Leif Ellison, stażysta w restauracji Hasselbacken w Djurgården w Sztokholmie. Do dziś w tej restauracji ziemniaki Hasselback serwuje się jako klasyczną pozycję z karty dań.

Ziemniaki HasselbackZiemniaki Hasselback
oprac. Katarzyna Gileta

Dzikie masło:

  • cytryna – 1 szt.
  • posiekane liście gorycznika pospolitego – 1 łyżka
  • posiekane płatki nagietka – 1 łyżka posiekana
  • macierzanka piaskowa – 1 łyżka
  • miękkie masło – 250 g
  • sól – do smaku

Ziemniaki:

  • młode ziemniaki – 500 g
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • posiekany podagrycznik pospolity – 100 g
  • dzikie masło – 50 g
  • bulion warzywny – opcjonalnie
  • sól i pieprz – do smaku

Przepis

  • Sparz cytrynę, a następnie zetrzyj z niej skórkę. Posiekane dzikie zioła wymieszaj z masłem (musi być miękkie, ale nie roztopione), dopraw całość solą, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz skórkę z cytryny. Włóż masło na chwilę do lodówki, wyjmij, gdy odrobinę stężeje. Uformuj je w papierze do pieczenia na kształt rolki. Taką rolkę można trzymać w lodówce albo w zamrażarce.
  • Do przygotowania ziemniaków Hasselback przyda ci się ostry nóż. Najpierw jednak umyj dokładnie ziemniaki i nie obieraj ich. Najlepsze będą młode ziemniaki: szybciej się upieką i będą dużo smaczniejsze niż starsze warzywa, ale jeśli nie masz dostępu do młodych, stare też się nadadzą. Następny krok to zrobienie w ziemniakach głębokich nacięć co mniej więcej 2 mm, żeby powstała tzw. harmonijka, nie możesz jednak kroić za głęboko, żeby ziemniaki nie rozpadły się podczas pieczenia.
  • Tak przygotowane ziemniaki wrzuć do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz oraz posiekany podagrycznik pospolity, wymieszaj.
  • Wyłóż ziemniaki na blaszkę i na każdym połóż po plasterku dzikiego masła. Piecz w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Od czasu do czasu otwieraj piekarnik i podlewaj ziemniaki rozpuszczonym masłem. Opcjonalnie można do niego dodać odrobinę wywaru warzywnego albo wody.
Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟