Dzikie masło i ziemniaki Hasselback

Te ziemniaki smakują jak połączenie chrupiących frytek z delikatnym ziemniakiem. Po raz pierwszy przygotował je w 1953 roku Leif Ellison, stażysta w restauracji Hasselbacken w Djurgården w Sztokholmie. Do dziś w tej restauracji ziemniaki Hasselback serwuje się jako klasyczną pozycję z karty dań.

Ziemniaki HasselbackZiemniaki Hasselback
oprac. Katarzyna Gileta

Dzikie masło:

  • cytryna – 1 szt.
  • posiekane liście gorycznika pospolitego – 1 łyżka
  • posiekane płatki nagietka – 1 łyżka posiekana
  • macierzanka piaskowa – 1 łyżka
  • miękkie masło – 250 g
  • sól – do smaku

Ziemniaki:

  • młode ziemniaki – 500 g
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • posiekany podagrycznik pospolity – 100 g
  • dzikie masło – 50 g
  • bulion warzywny – opcjonalnie
  • sól i pieprz – do smaku

Przepis

  • Sparz cytrynę, a następnie zetrzyj z niej skórkę. Posiekane dzikie zioła wymieszaj z masłem (musi być miękkie, ale nie roztopione), dopraw całość solą, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz skórkę z cytryny. Włóż masło na chwilę do lodówki, wyjmij, gdy odrobinę stężeje. Uformuj je w papierze do pieczenia na kształt rolki. Taką rolkę można trzymać w lodówce albo w zamrażarce.
  • Do przygotowania ziemniaków Hasselback przyda ci się ostry nóż. Najpierw jednak umyj dokładnie ziemniaki i nie obieraj ich. Najlepsze będą młode ziemniaki: szybciej się upieką i będą dużo smaczniejsze niż starsze warzywa, ale jeśli nie masz dostępu do młodych, stare też się nadadzą. Następny krok to zrobienie w ziemniakach głębokich nacięć co mniej więcej 2 mm, żeby powstała tzw. harmonijka, nie możesz jednak kroić za głęboko, żeby ziemniaki nie rozpadły się podczas pieczenia.
  • Tak przygotowane ziemniaki wrzuć do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz oraz posiekany podagrycznik pospolity, wymieszaj.
  • Wyłóż ziemniaki na blaszkę i na każdym połóż po plasterku dzikiego masła. Piecz w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Od czasu do czasu otwieraj piekarnik i podlewaj ziemniaki rozpuszczonym masłem. Opcjonalnie można do niego dodać odrobinę wywaru warzywnego albo wody.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru