Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym

Rozgniecione ziemniaki – zwane z angielska smashed potatoes – są dokładnie tym, na co wskazuje ta nazwa. Upiecz je do miękkości, a następnie zmiażdż, by wycisnąć miąższ przez pęknięta skórkę. Potem staniesz przed ważnym wyborem – z czym je podać? Ja wybrałam masło czosnkowe z ziołami, którym z wierzchu smaruję ziemniaki, ale możesz obmyślić własny wariant. Na przykład masło chili albo posypanie serem? Możliwości są nieskończone...

Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowymRozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 gramów małych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 gramów masła lub margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • śmietana do podania
  • drobno posiekany szczypiorek

Przepis

  • Ziemniaki wyszoruj, osusz i ułóż na blasze. Polej ziemniaki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby równomiernie obtoczyć bulwy w tłuszczu i przyprawach.
  • Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 40 minut, w zależności od ich rozmiaru. Podczas pieczenia przyrządź masło czosnkowo-ziołowe. Roztop masło i dodaj do niego przyprawy oraz zioła. Wyciśnij i dodaj ząbki czosnku. Smaż je na bardzo wolnym ogniu podczas pieczenia ziemniaków.
  • Wyjmij blachę z ziemniakami. Zmiażdż je jeden po drugim, naciskając czymś płaskim, na przykład spodem kubka. Z patelni lub rondelka wyjmij czosnek i obficie posmaruj ziemniaki masłem.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i z powrotem wstaw do niego ziemniaki. Piecz, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące z wierzchu.
  • Możesz kilka razy posmarować je masłem za pomocą pędzelka. Przed podaniem udekoruj ziemniaki kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał