Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym
Rozgniecione ziemniaki – zwane z angielska smashed potatoes – są dokładnie tym, na co wskazuje ta nazwa. Upiecz je do miękkości, a następnie zmiażdż, by wycisnąć miąższ przez pęknięta skórkę. Potem staniesz przed ważnym wyborem – z czym je podać? Ja wybrałam masło czosnkowe z ziołami, którym z wierzchu smaruję ziemniaki, ale możesz obmyślić własny wariant. Na przykład masło chili albo posypanie serem? Możliwości są nieskończone...
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 800 gramów małych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 100 gramów masła lub margaryny
- 2 ząbki czosnku
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1⁄4 łyżeczki suszonego oregano
- 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1⁄4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- śmietana do podania
- drobno posiekany szczypiorek
- Ziemniaki wyszoruj, osusz i ułóż na blasze. Polej ziemniaki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby równomiernie obtoczyć bulwy w tłuszczu i przyprawach.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 40 minut, w zależności od ich rozmiaru. Podczas pieczenia przyrządź masło czosnkowo-ziołowe. Roztop masło i dodaj do niego przyprawy oraz zioła. Wyciśnij i dodaj ząbki czosnku. Smaż je na bardzo wolnym ogniu podczas pieczenia ziemniaków.
- Wyjmij blachę z ziemniakami. Zmiażdż je jeden po drugim, naciskając czymś płaskim, na przykład spodem kubka. Z patelni lub rondelka wyjmij czosnek i obficie posmaruj ziemniaki masłem.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i z powrotem wstaw do niego ziemniaki. Piecz, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące z wierzchu.
- Możesz kilka razy posmarować je masłem za pomocą pędzelka. Przed podaniem udekoruj ziemniaki kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki Iny Janine Johnsen, szwedzkiej blogerki kulinarnej, "Ziemniak. Wyznanie miłości"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze