Trwa ładowanie...
d1bjxpi
15-09-2022 12:55

Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym

Przepis

Rozgniecione ziemniaki – zwane z angielska smashed potatoes – są dokładnie tym, na co wskazuje ta nazwa. Upiecz je do miękkości, a następnie zmiażdż, by wycisnąć miąższ przez pęknięta skórkę. Potem staniesz przed ważnym wyborem – z czym je podać? Ja wybrałam masło czosnkowe z ziołami, którym z wierzchu smaruję ziemniaki, ale możesz obmyślić własny wariant. Na przykład masło chili albo posypanie serem? Możliwości są nieskończone...

d1bjxpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 800 gramów małych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 gramów masła lub margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • śmietana do podania
  • drobno posiekany szczypiorek
Przepis
  • Ziemniaki wyszoruj, osusz i ułóż na blasze. Polej ziemniaki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby równomiernie obtoczyć bulwy w tłuszczu i przyprawach.
  • Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 40 minut, w zależności od ich rozmiaru. Podczas pieczenia przyrządź masło czosnkowo-ziołowe. Roztop masło i dodaj do niego przyprawy oraz zioła. Wyciśnij i dodaj ząbki czosnku. Smaż je na bardzo wolnym ogniu podczas pieczenia ziemniaków.
  • Wyjmij blachę z ziemniakami. Zmiażdż je jeden po drugim, naciskając czymś płaskim, na przykład spodem kubka. Z patelni lub rondelka wyjmij czosnek i obficie posmaruj ziemniaki masłem.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i z powrotem wstaw do niego ziemniaki. Piecz, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące z wierzchu.
  • Możesz kilka razy posmarować je masłem za pomocą pędzelka. Przed podaniem udekoruj ziemniaki kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki Iny Janine Johnsen, szwedzkiej blogerki kulinarnej, "Ziemniak. Wyznanie miłości"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj