Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym

Rozgniecione ziemniaki – zwane z angielska smashed potatoes – są dokładnie tym, na co wskazuje ta nazwa. Upiecz je do miękkości, a następnie zmiażdż, by wycisnąć miąższ przez pęknięta skórkę. Potem staniesz przed ważnym wyborem – z czym je podać? Ja wybrałam masło czosnkowe z ziołami, którym z wierzchu smaruję ziemniaki, ale możesz obmyślić własny wariant. Na przykład masło chili albo posypanie serem? Możliwości są nieskończone...

Rozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowymRozgniecione, chrupiące ziemniaki z masłem czosnkowo-ziołowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 gramów małych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 gramów masła lub margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • śmietana do podania
  • drobno posiekany szczypiorek

Przepis

  • Ziemniaki wyszoruj, osusz i ułóż na blasze. Polej ziemniaki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby równomiernie obtoczyć bulwy w tłuszczu i przyprawach.
  • Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 40 minut, w zależności od ich rozmiaru. Podczas pieczenia przyrządź masło czosnkowo-ziołowe. Roztop masło i dodaj do niego przyprawy oraz zioła. Wyciśnij i dodaj ząbki czosnku. Smaż je na bardzo wolnym ogniu podczas pieczenia ziemniaków.
  • Wyjmij blachę z ziemniakami. Zmiażdż je jeden po drugim, naciskając czymś płaskim, na przykład spodem kubka. Z patelni lub rondelka wyjmij czosnek i obficie posmaruj ziemniaki masłem.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i z powrotem wstaw do niego ziemniaki. Piecz, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące z wierzchu.
  • Możesz kilka razy posmarować je masłem za pomocą pędzelka. Przed podaniem udekoruj ziemniaki kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach