Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym
Pieczone ziemniaczki z mięsnym farszem to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Możemy podać je z sałatką z rukoli i pomidorów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 12 małych ziemniaków
- 3/4 litra bulionu mięsnego
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 300 g mielonego mięsa mielonego
- Ziemniaki obrać, wymyć i poukładać obok siebie w płaskim naczyniu żaroodpornym, polać je bulionem i piec przez 15 min. w piekarniku.
- Obraną cebulę posiekać, wymieszać ją z mielonym mięsem i całość doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki lekko wydrążyć u góry przy pomocy łyżeczki i wydrążoną porcję rozgnieść widelcem.
- Rozgniecione ziemniaki dodać do masy mięsnej i masą ta nadziewać ziemniaki.
- Powtórnie włożyć ziemniaki do piekarnika i zapiekać je przez 30 min.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze