Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami

Świetny sposób na pieczone ziemniaki podpatrzyliśmy u Moniki. Zamiast wcześniej obgotowywać ziemniaczki, blogerka zalała je bulionem i wstawiła do piekarnika razem z przyprawami, cebulką, boczkiem i rydzami. W ten sposób powstało pyszne, aromatyczne, jesienne danie. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzamiPieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami
Monika Lemko

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • pieprz czarny mielony
  • 1,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 0,5 kg wędzonego chudego boczku
  • 2-3 duże białe cebule
  • 200 ml bulionu
  • 0,5 kg grzybów – rydze
  • duży pęczek zielonej pietruszki

Przepis

  • Rydze oczyszczamy i jeśli są większe to kroimy je na mniejsze części.
  • Ziemniaki kroimy na talarki ok. 0,5 cm grubości. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pieprz (na ostro), cząber, rozmaryn i mieszamy.
  • Boczek kroimy w cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki.
  • Piekarnik nastawiamy na 225 st. C.
  • Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, i przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków.
  • Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Przykrywamy pokrywą albo folią aluminiową.
  • Wkładamy na dolną półkę piekarnika i w temp. 225 st. C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzów, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu. Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować.
  • Należy zdjąć folię/pokrywę, zmniejszyć temp do 200 st C i piec ok. 50 min.
  • Czas pieczenia uzależniony jest o powstałego sosu, jeśli jest go za dużo, wystarczy dłużej piec, aż odparuje.
  • Tuż przed podaniem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu