Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami
Świetny sposób na pieczone ziemniaki podpatrzyliśmy u Moniki. Zamiast wcześniej obgotowywać ziemniaczki, blogerka zalała je bulionem i wstawiła do piekarnika razem z przyprawami, cebulką, boczkiem i rydzami. W ten sposób powstało pyszne, aromatyczne, jesienne danie. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg obranych ziemniaków
- pieprz czarny mielony
- 1,5 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 0,5 kg wędzonego chudego boczku
- 2-3 duże białe cebule
- 200 ml bulionu
- 0,5 kg grzybów – rydze
- duży pęczek zielonej pietruszki
- Rydze oczyszczamy i jeśli są większe to kroimy je na mniejsze części.
- Ziemniaki kroimy na talarki ok. 0,5 cm grubości. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pieprz (na ostro), cząber, rozmaryn i mieszamy.
- Boczek kroimy w cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki.
- Piekarnik nastawiamy na 225 st. C.
- Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, i przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków.
- Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Przykrywamy pokrywą albo folią aluminiową.
- Wkładamy na dolną półkę piekarnika i w temp. 225 st. C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzów, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu. Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować.
- Należy zdjąć folię/pokrywę, zmniejszyć temp do 200 st C i piec ok. 50 min.
- Czas pieczenia uzależniony jest o powstałego sosu, jeśli jest go za dużo, wystarczy dłużej piec, aż odparuje.
- Tuż przed podaniem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze