Trwa ładowanie...
d3h6489
25-11-2020 13:22

Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami

Przepis

Świetny sposób na pieczone ziemniaki podpatrzyliśmy u Moniki. Zamiast wcześniej obgotowywać ziemniaczki, blogerka zalała je bulionem i wstawiła do piekarnika razem z przyprawami, cebulką, boczkiem i rydzami. W ten sposób powstało pyszne, aromatyczne, jesienne danie. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

d3h6489
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Składniki
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • pieprz czarny mielony
  • 1,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 0,5 kg wędzonego chudego boczku
  • 2-3 duże białe cebule
  • 200 ml bulionu
  • 0,5 kg grzybów – rydze
  • duży pęczek zielonej pietruszki
Przepis
  • Rydze oczyszczamy i jeśli są większe to kroimy je na mniejsze części.
  • Ziemniaki kroimy na talarki ok. 0,5 cm grubości. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pieprz (na ostro), cząber, rozmaryn i mieszamy.
  • Boczek kroimy w cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki.
  • Piekarnik nastawiamy na 225 st. C.
  • Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, i przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków.
  • Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Przykrywamy pokrywą albo folią aluminiową.
  • Wkładamy na dolną półkę piekarnika i w temp. 225 st. C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzów, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu. Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować.
  • Należy zdjąć folię/pokrywę, zmniejszyć temp do 200 st C i piec ok. 50 min.
  • Czas pieczenia uzależniony jest o powstałego sosu, jeśli jest go za dużo, wystarczy dłużej piec, aż odparuje.
  • Tuż przed podaniem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki.
Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3h6489
d3h6489
d3h6489
d3h6489
Więcej tematów
d3h6489

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj