Ziemniaki pieczone
Ziemniaki pieczone to prosta potrawa, którą uwielbia niemal każdy. Lubimy dodawać je do mięs, sałatek, mieszanek warzywnych lub podawać w formie osobnego dania. Są uniwersalne i pasują do wielu smaków. To właśnie za to je uwielbiamy.
Ziemniaki pieczone to bardzo prosta potrawa, którą zna cała Europa Środkowa. Co ciekawe, przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo stary, znalazł się nawet w pierwszej książce kucharskiej z 1682 roku. To danie, chociaż proste, było często podawane podawane na dworach. Sam kucharz księcia Lubomirskiego nakazywał pieczenie "tertofelli", do których dodawano oliwę, cytrynę i świeży sok z cytryny. Z czasem królewskie danie polubili wszyscy. Nic dziwnego. Pieczone ziemniaki są smaczne i szybkie w przygotowaniu, a ich smak może zmieniać się w zależności od wybranych przez nas dodatków.
Pieczone ziemniaki – przepis
Chociaż wydaje się, że upieczenie ziemniaków to kulinarne przedszkole, czasami zdarza się, że przygotowanie nawet tak prostej potrawy może nas przerosnąć. Nasze ziemniaki mogą nie upiec się równomiernie, a po wyjęciu z piekarnika bywają twarde i suche. Co zrobić, by były idealne?
Przede wszystkim wybierzmy odpowiedni rodzaj ziemniaka. Najlepsze do pieczenia będą takie odmiany jak Ditta, Denar czy Vineta. Ich miąższ po upieczeniu będzie delikatny, sypki i soczysty.
Jeśli nie możemy kupić ziemniaków przeznaczonych do pieczenia, pamiętajmy o tym, by nasze warzywa ugotować najpierw w osolonej wodzie. Dzięki temu nie będziemy musieli przejmować się tym, że ziemniaki będą twarde i suche, nawet po godzinie pieczenia.
Ziemniaki pieczone w mundurkach
Jest wiele sposobów na zapiekanie ziemniaków, ale to właśnie ziemniaki zapiekane w mundurkach cieszą się największa popularnością. Nie można się temu dziwić. Taki sposób podania tych warzyw nie tylko zaoszczędzi nasz czas, ale także pozwoli na to, by więcej witamin i minerałów znalazło się w naszym organizmie.
Dlaczego? Ponieważ to właśnie bezpośrednio pod cienką skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Gdy obieramy ziemniaki, to co w nich najcenniejsze wyrzucamy do kosza na śmieci.
Ziemniaki pieczone – z czym podawać
Żeby nasze pieczone ziemniaki były jeszcze smaczniejsze, możemy do nich dodać zioła i przyprawy. Bardzo dobrze będą komponowały się m.in. z tymiankiem i rozmarynem oraz mieszanką ziół prowansalskich. Często do ziemniaków dodaje się również czosnek lub słodka paprykę. Osoby, które chcą przyrządzić tę potrawę w ramach przekąski, mogą także dodać do ziemniaków ser żółty.