Trwa ładowanie...
d11i16y
24-08-2021 12:12

Yakisoba. Smażony japoński makaron

Przepis

Yakisoba to japońskie danie z makaronem. Jest banalnie proste w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Spróbujcie koniecznie.

d11i16y
3.4
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

"Tokio. Kultowe przepisy"
Źródło: "Tokio. Kultowe przepisy"
Składniki
  • 4 opakowania suchego makaronu ramen (ok. 250 g) lub 4 opakowania gotowanego na parze makaronu Mushimen (ok. 520 g), idealnego do tego przepisu
  • 1 cebula
  • 1 liść białej kapusty
  • 200 g drobno posiekanego boczku

Sos:

  • 3 łyżki sosu tonkatsu
  • 1½ łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu nuoc-mam
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 jajka
  • kilka szczypt aonori
Przepis
  • Obierz cebulę i przekrój ją na pół, a następnie pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Kapustę pokrój na małe kawałki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (jeśli używasz makaronu wstępnie obgotowanego, pomiń ten etap). Odcedź. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju słonecznikowego.
  • Podsmaż cebulę na średnim ogniu. Gdy się zeszkli, dodaj boczek i smaż przez 2 minuty. Dodaj kapustę i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę.
  • Odstaw. Umyj i rozgrzej ponownie patelnię. Wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i podsmażaj makaron na średnim ogniu przez 2 minuty, dokładnie mieszając, by się nie posklejał. Gdy makaron będzie błyszczący, dodaj boczek i warzywa. Dolej oba sosy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż makaron na talerzach. Usmaż jajka sadzone i połóż na wierzchu dania. Oprósz makaron aonori.

Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Yakisoba. Smażony japoński makaron
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y