Yakisoba. Smażony japoński makaron
Yakisoba to japońskie danie z makaronem. Jest banalnie proste w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 opakowania suchego makaronu ramen (ok. 250 g) lub 4 opakowania gotowanego na parze makaronu Mushimen (ok. 520 g), idealnego do tego przepisu
- 1 cebula
- 1 liść białej kapusty
- 200 g drobno posiekanego boczku
Sos:
- 3 łyżki sosu tonkatsu
- 1½ łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu nuoc-mam
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 jajka
- kilka szczypt aonori
- Obierz cebulę i przekrój ją na pół, a następnie pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Kapustę pokrój na małe kawałki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (jeśli używasz makaronu wstępnie obgotowanego, pomiń ten etap). Odcedź. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju słonecznikowego.
- Podsmaż cebulę na średnim ogniu. Gdy się zeszkli, dodaj boczek i smaż przez 2 minuty. Dodaj kapustę i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę.
- Odstaw. Umyj i rozgrzej ponownie patelnię. Wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i podsmażaj makaron na średnim ogniu przez 2 minuty, dokładnie mieszając, by się nie posklejał. Gdy makaron będzie błyszczący, dodaj boczek i warzywa. Dolej oba sosy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż makaron na talerzach. Usmaż jajka sadzone i połóż na wierzchu dania. Oprósz makaron aonori.
Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze