Uszka z pieczarkami. Przepyszny dodatek do wigilijnego barszczu
Tradycyjnie do wigilijnych uszek dodaje się suszone grzyby. Jednak jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zapomnieliście o nich, nie ma powodów do paniki. Smaczny farsz do uszek możemy zrobić również z łatwo dostępnych z pieczarek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Pieczarki opłucz i zetrzyj na tartce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z bułką tartą i odstaw do ostygnięcia.
- Z mąki, wody, oleju i żółtka zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj je dość cienko, wykrawaj małe kółka.
- Na środek każdego nałóż farsz, zlepiaj jak na pierogi. Następnie po zlec przeciwległe rogi.
- Uszka wrzuć do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze