Tort Sachera
Tort Sachera to tradycyjny wiedeński przysmak. Mocno czekoladowe ciasto, intensywnie czekoladowa polewa, a to wszystko przełożone warstwą dżemu morelowego. Prosto, wykwintnie i bardzo, bardzo smacznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 120 g cukru pudru
- 5 jajek
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
250 g dżemu morelowego na nadzienie
Składniki na polewę czekoladową:
120 g czekolady gorzkiej
- 100 g płynnej kremówki 36 proc.
Białka ubij na sztywno. Czekoladę zblenduj na mniejsze cząstki, następnie roztop ją w rondelku na małym lub średnim ogniu cały czas mieszając. Do roztopionej czekolady dodaj masło i zamieszaj do roztopienia i ujednolicenia się masy. Teraz dodaj cukier puder oraz żółtka i energicznie mieszaj do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszaj. Teraz delikatnie w czekoladową masę wmieszaj np. szpatułką pianę z białek. Gotową masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Zblendowaną na mniejsze kawałki czekoladę umieść w rondelku wraz z kremówką. Podgrzej na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż czekolada roztopi się i powstanie jednolita polewa.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Przełóż je dżemem morelowym. Całość pokryj polewą i gotowe.
Zobacz także: babka kokosowa nie tylko na święta
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze