Trwa ładowanie...
d9xgwr3
d9xgwr3

Szybkie ciasto orzechowe. Polewa czekoladowa podkręci smak wypieku

Przepis

Smaczne ciasto, niezbyt słodkie i mocno orzechowe. Przygotowuje się je ekspresowo, więc idealnie wpisuje się w cykl "Szybkie gotowanie". Jeszcze lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Sprawdzony przepis z bloga "Daylicooking".

3.8
(8 głosów)
Oceń:
d9xgwr3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Szybkie ciasto orzechowe. Polewa czekoladowa podkręci smak wypieku
www.daylicooking.pl
Szybkie ciasto orzechowe. Polewa czekoladowa podkręci smak wypieku
Składniki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzone polać polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka.
Zobacz także: czeskie utopence marynowane

Zobacz także: Tort czekoladowy z mascarpone i owocami

Szybkie ciasto orzechowe. Polewa czekoladowa podkręci smak wypieku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
3
Share
d9xgwr3
d9xgwr3
d9xgwr3

d9xgwr3
d9xgwr3
d9xgwr3