Szybkie ciasto orzechowe. Polewa czekoladowa podkręci smak wypieku
Smaczne ciasto, niezbyt słodkie i mocno orzechowe. Przygotowuje się je ekspresowo, więc idealnie wpisuje się w cykl "Szybkie gotowanie". Jeszcze lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Sprawdzony przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować.
- Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste).
- Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzone polać polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka. Zobacz także: czeskie utopence marynowane src="https://d.wpimg.pl/1798087571--535891259/utopence.jpg"/>
Zobacz także: Tort czekoladowy z mascarpone i owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze