Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29
sliwkawegierka.pl

Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać

Przepis

Wilgotne ciasto szpinakowe przełożone aksamitnym kremem z serkiem mascarpone. Brzmi pysznie? Przepis pochodzi z bloga "Śliwka węgierka".

3.1
(23 głosy)
Oceń:
d2p9d29
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać
śliwka węgierka
Składniki

Ciasto szpinakowe:

  • ok. 200 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)

  • ok. 750 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)
  • ziarenka wanilii

Dekoracja:

  • świeże jagody
Przepis

Nastaw piekarnik na 170 st. i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę. Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl. W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem. Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem. Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem. Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.

Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
5
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29