WP

Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie śliwka węgierka
Podziel się

Wilgotne ciasto szpinakowe przełożone aksamitnym kremem z serkiem mascarpone. Brzmi pysznie? Przepis pochodzi z bloga "Śliwka węgierka".

Składniki

Ciasto szpinakowe:

  • ok. 200 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)

  • ok. 750 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)
  • ziarenka wanilii

Dekoracja:

  • świeże jagody
WP
Przepis

Nastaw piekarnik na 170 st. i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę. Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl. W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem. Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem. Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem. Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP