Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać
Wilgotne ciasto szpinakowe przełożone aksamitnym kremem z serkiem mascarpone. Brzmi pysznie? Przepis pochodzi z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto szpinakowe:
- ok. 200 g świeżego szpinaku
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)
- ok. 750 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)
- ziarenka wanilii
Dekoracja:
- świeże jagody
Nastaw piekarnik na 170 st. i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę. Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl. W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem. Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem. Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem. Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze