Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać

Wilgotne ciasto szpinakowe przełożone aksamitnym kremem z serkiem mascarpone. Brzmi pysznie? Przepis pochodzi z bloga "Śliwka węgierka".

Szpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizaćSzpinakowiec z borówkami. Ciacho palce lizać
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto szpinakowe:

  • ok. 200 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)

  • ok. 750 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)
  • ziarenka wanilii

Dekoracja:

  • świeże jagody

Przepis

Nastaw piekarnik na 170 st. i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę. Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl. W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem. Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem. Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem. Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja