Trwa ładowanie...
d26g8c4
d26g8c4

Szarlotka różana. Ciasto, które pysznie smakuje i pięknie pachnie

Przepis

Klasyczną szarlotka z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety w nowej wersji - urozmaicona kwiatami jadalnymi, czyli płatkami róży. Wypiek pięknie pachnie i pysznie smakuje. Ciasto na chłodniejsze jesienne dni prosto z "Mientablog".

3.8
(5 głosów)
Oceń:
d26g8c4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Szarlotka różana. Ciasto, które pysznie smakuje i pięknie pachnie
www.mientablog.com
Szarlotka różana. Ciasto, które pysznie smakuje i pięknie pachnie
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru dark muscovado (drobno zmielonego)
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka zmielonych suszonych płatków róży
  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 3 łyżki suszonych płatków róży
Przepis

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i płatki róży. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 70 i 30 proc.). Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Obrane jabłka ścieramy na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem formę (o średnicy ok. 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.
Zobacz także: zapiekanka pasterska z dużą ilością sera

Polecamy wideo: Dlaczego warto jeść jabłka

Szarlotka różana. Ciasto, które pysznie smakuje i pięknie pachnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d26g8c4
d26g8c4
d26g8c4

d26g8c4
d26g8c4
d26g8c4