Szarlotka różana. Ciasto, które pysznie smakuje i pięknie pachnie
Klasyczną szarlotka z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety w nowej wersji - urozmaicona kwiatami jadalnymi, czyli płatkami róży. Wypiek pięknie pachnie i pysznie smakuje. Ciasto na chłodniejsze jesienne dni prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru dark muscovado (drobno zmielonego)
- 200 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- łyżka zmielonych suszonych płatków róży
- 2 kg jabłek szara reneta
- 3 łyżki suszonych płatków róży
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i płatki róży. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 70 i 30 proc.). Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Obrane jabłka ścieramy na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem formę (o średnicy ok. 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.
Zobacz także: zapiekanka pasterska z dużą ilością sera
src="https://d.wpimg.pl/607601759--430812154/zapie.jpg"/>
Polecamy wideo: Dlaczego warto jeść jabłka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze