Trwa ładowanie...
d26pu0d
27-12-2011 22:16

Świąteczne bajaderki

Przepis

Bajaderki to najlepszy "resztkowy" deser. Co prawda ja specjalnie upiekłam wcześniej "murzynka", którego potem wykorzysta lam jako bazę do swoich ciasteczek, jednak z powodzeniem możemy wykorzystać biszkopty i resztki innych suchych ciast.

d26pu0d
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 całe jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0, 2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 4 łyżki marmolady
  • 4 łyżki likieru
  • 2 czekolady deserowe
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 1 opakowanie (szklanka) dowolnych bakalii
  • wiórki kokosowe
Przepis

Margarynę rozpuszczamy w garnku wraz z kakao, cukrem i mlekiem, następnie odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka, miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę (można ją rozdrobnić blenderem), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę (ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto

Świąteczne bajaderki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
Więcej tematów
d26pu0d