Trwa ładowanie...
d5a3x86
01-03-2022 10:50

Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi. Pychota!

Przepis

Kluseczki francuskie to świetny dodatek do rosołu czy innych zup. Ale sprawdzą się także jako danie główne. Możemy podać je z podsmażoną kiełbaską, pieczarkami i fasolką. Palce lizać!

d5a3x86
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Dzinnik Darius
Składniki
  • 2 ulubione małe kiełbaski
  • bekon lub szynka
  • 15 dkg małych pieczarek
  • 0,5 puszki fasoli w sosie pomidorowym
  • oliwa z oliwek

Kluseczki francuskie:

  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Przepis
  • Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać po jednym żółtku ucierając. Ubić na sztywno białko. Wymieszać delikatnie pianę z pozostałymi składnikami.
  • Łyżeczkę zanurzać we wrzącej wodzie, nabierać ciasto, kłaść małe kluseczki, zamieszać, ugotować pod przykryciem.
  • Fasolkę wraz z sosem przełożyć do rondla, podgrzać. Na patelni obsmażyć na rumiano kiełbaski, dodać bekon lub szynkę, chwilę razem podsmażyć. Na oleju usmażyć oczyszczone małe pieczarki, posolić.
  • Podawać razem, fasolkę przed wyłożeniem na talerz obsączyć z nadmiaru sosu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi. Pychota!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5a3x86
d5a3x86
d5a3x86
d5a3x86
Więcej tematów
d5a3x86