Śledzie w suszonych pomidorach z cebulą
Sałatki to szybki sposób na zaplanowanie posiłków. Poniższa propozycja, czyli połączenie śledzi z cebulą i suszonymi pomidorami, jest dość intensywna w smaku, ale znakomicie współgra.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 8-10 pojedynczych solonych filetów śledziowych
- 2 większe cebule
- 2 większe ząbki czosnku
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 mielonej ostrej papryki
- 3 łyżki cukru
- 150 g suszonych pomidorów w oliwie
- sól do smaku
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z pomidorów. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukier. Po chwili dołożyć przekrojone na pół połówki pomidorów, a także słodką i ostrą paprykę. Mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika, ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.
Zobacz także: tani i pyszny krem ziemniaczany z boczkiem
Z kolei jeśli kupujemy niewyfiletowane śledzie, musimy je oczyścić. Prostym sposobem będzie rozcięcie ryby i wnętrzem dociśnięciem jej do blatu deski, a następnie wyciągamy cały kręgosłup i pojedyncze, pozostałe ości.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze