Sałatka z makaronu, brokułów i łososia
Koperek, który jest składnikiem poniższej sałatki, zawiera w sobie olejek eteryczny zwany limonenem. Ten sam olejek znajduje się w skórce cytrusów, dzięki czemu koperek bardzo dobrze komponuje się z cytryną i limonką, a razem świetnie wydobywają smak ryb. Należy pamiętać, aby schodzić sałatkę przed podaniem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- Makaron gotujemy, odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia. W dużej misce mieszamy makaron, łososia pociętego na 2 cm kawałki, paprykę pociętą w kostkę oraz ugotowane i rozdzielone na małe różyczki brokuły.
- W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, koperek i przyprawy.
- Gotowym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Po rozłożeniu sałatki na talerzach oprószamy każdą porcję skórką otartą z limonki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze