Sylwester
Sylwester to dzień, który obchodzimy dość hucznie. Urządzamy imprezy, chodzimy na bale lub uczestniczymy w specjalnie zorganizowanych koncertach. Każdy ma swój sposób na spędzanie sylwestra.
Sylwester to dzień, w którym żegnamy stary rok i czekamy na nadejście tego nowego. Historia organizowania 31 grudnia hucznych przyjęć nie jest jednak tak długa, jak mogłoby się wydawać. dopiero na przełomie XIX i XX wieku ludzie zaczęli w sposób szczególny obchodzić ten dzień. Na początku dotyczyło to jedynie najwyższych warstw społecznych i dopiero z czasem ten zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi.
Dziś sylwestra obchodzą już niemal wszyscy. Niektórzy spędzają ostatnią noc roku na bardzo eleganckich balach, inni wybierają skromne imprezy w gronie najbliższych. Na sylwestra lubimy także wyjeżdżać np. w góry lub połączyć obchody sylwestra z wycieczką za granicę. W taki sposób poznajemy także zwyczaje sylwestrowe innych kultur. Przykładowo w Hiszpanii o północy, za każdym uderzeniem zegara, zjada się jedno winogrono. W Danii natomiast o północy zeskakuje się z krzeseł.
Sylwester – szampan i inne alkohole
Bez względu na to, jak obchodzimy sylwestra, zaraz przed północą będzie rozbrzmiewało się odliczanie. Dziesięć, dziewięć, osiem… W końcu krzykniemy zero i nagle słyszymy huk, a gdzieś nad naszymi głowami przeleci korek. To znak, że otwarty został tradycyjny szampan, który jest obecny na wszystkich imprezach sylwestrowych – zarówno tych eleganckich, jak i domowych i kameralnych. To właśnie szampanem wznosimy toast za Nowy Rok, życząc sobie wszystkiego, co najlepsze.
Oprócz tego przez całą noc bawimy się przy innych alkoholach. Niektórzy lubią pic shoty, inni preferują różnego rodzaju wina lub piwa. W tym dniu lubimy także eksperymentować i przygotowywać drinki. Klasyczne Mohito, słodka Pina Colada lub proste Cuba Libre – wybór jest naprawdę ogromny.
Sylwester – przekąski
Jeśli imprezę sylwestrowa organizujemy w domu, warto zadbać także o przekąski. Mogą to być koreczki, minitortille lub klasyczne kanapki. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie także przygotowanie humusu oraz zrobienie makaronowej sałatki na zimno. Oprócz tego świetnie sprawdza się wytrawne babeczki, jajka faszerowane czy tradycyjny tatar. Możemy także zrobić chrupiące chipsy warzywne, które podamy z dipami.