Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne i delikatne
W cyklu "Ryba na piątek" polecamy pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym. Są proste w przygotowaniu, delikatne i mięciutkie. Będą fantastycznie smakowały z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Przepis pochodzi z bloga "Igraszki losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Pulpeciki:
- 500 g filetu z białej ryby,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- skórka otarta z ¼ cytryny,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sos śmietanowo-koperkowy:
- 330 ml śmietany 30 proc.,
- 1 pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz biały,
- 2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie).
Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy je na złoty kolor. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową, a wierzch posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody lub makaronem.
Polecamy wideo: Czy tuńczyk z puszki ma w sobie rtęć?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze