Trwa ładowanie...
d13qfln
15-09-2017 10:03

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne i delikatne

Przepis

W cyklu "Ryba na piątek" polecamy pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym. Są proste w przygotowaniu, delikatne i mięciutkie. Będą fantastycznie smakowały z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Przepis pochodzi z bloga "Igraszki losu".

d13qfln
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Igraszki losu
Źródło: Igraszki losu
Składniki

Pulpeciki:

  • 500 g filetu z białej ryby,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • skórka otarta z ¼ cytryny,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sos śmietanowo-koperkowy:

  • 330 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz biały,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie).
Przepis

Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy je na złoty kolor. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową, a wierzch posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody lub makaronem.

Polecamy wideo: Czy tuńczyk z puszki ma w sobie rtęć?

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne i delikatne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln