Przepis na obłędną tartę z cukinią. Będzie ozdobą twojego stołu
Tarta z kwiatami cukinii jest prosta w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Taką tartę możesz podać na kolację lub zabrać na obiad do pracy. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- sól
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Farsz:
- 150 g małej cukinii (2 cukinie)
- 4 kwiaty cukinii (jeżeli nie mamy kwiatów cukinii, to dodajemy kolejne 2 małe cukinie)
- 2 jajka
- 100 g śmietany 18 proc.
- 150 g sera (u mnie cheddar)
- sól
- gałka muszkatołowa
Ciasto:
- Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.
- Ponakłuwać widelcem.
Farsz:
- Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach. Jajka ubić na pulchną masę, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać ser i wymieszać. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
- Masę wyłożyć na ciasto.
- Na wierzchu ułożyć cukinię i ewentualnie kwiaty.
- Można posypać posiekanym chili dla podkręcenia smaku.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze