Polonezy. Gdy znudzą się tradycyjne kotlety schabowe

Polonezy to roladki z mięsa wieprzowego z farszem – często są to smażone z cebulą pieczarki, a w tym wydaniu – ogórki kiszone. Smakują genialnie i są świetną alternatywą dla tradycyjnego schabowego.

PolonezyPolonezy
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 3 plastry schabu, rozbite cienko (około 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 30 g ogórków kiszonych, obranych ze skóry
  • 15 dag białej szynki lub szynki drobiowej
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: mąka, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia

Przepis

  • Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Gdy zeszkli się, dodać do niej pokrojoną w kostkę szynkę.
  • Farsz zdjąć z ognia, a gdy ostygnie wykładać po łyżce farszu na oprószone solą i pieprzem plastry schabu.
  • Na środku każdego plastra schabu układać ogórki pokrojone w cienkie słupki – 2-3 słupki wystarczą.
  • Ciasno rolować, zwijając boki kotleta do środka, a następnie obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na złoto na oleju. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody z dodatkiem np. surówki z kapusty lub marchewki.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów