Polonezy. Gdy znudzą się tradycyjne kotlety schabowe
Polonezy to roladki z mięsa wieprzowego z farszem – często są to smażone z cebulą pieczarki, a w tym wydaniu – ogórki kiszone. Smakują genialnie i są świetną alternatywą dla tradycyjnego schabowego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Gdy zeszkli się, dodać do niej pokrojoną w kostkę szynkę.
- Farsz zdjąć z ognia, a gdy ostygnie wykładać po łyżce farszu na oprószone solą i pieprzem plastry schabu.
- Na środku każdego plastra schabu układać ogórki pokrojone w cienkie słupki – 2-3 słupki wystarczą.
- Ciasno rolować, zwijając boki kotleta do środka, a następnie obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażyć na złoto na oleju. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody z dodatkiem np. surówki z kapusty lub marchewki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze