Polonezy. Gdy znudzą się tradycyjne kotlety schabowe
Polonezy to roladki z mięsa wieprzowego z farszem – często są to smażone z cebulą pieczarki, a w tym wydaniu – ogórki kiszone. Smakują genialnie i są świetną alternatywą dla tradycyjnego schabowego.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Gdy zeszkli się, dodać do niej pokrojoną w kostkę szynkę.
- Farsz zdjąć z ognia, a gdy ostygnie wykładać po łyżce farszu na oprószone solą i pieprzem plastry schabu.
- Na środku każdego plastra schabu układać ogórki pokrojone w cienkie słupki – 2-3 słupki wystarczą.
- Ciasno rolować, zwijając boki kotleta do środka, a następnie obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażyć na złoto na oleju. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody z dodatkiem np. surówki z kapusty lub marchewki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl