Trwa ładowanie...
ddy1ac7

Polonezy. Gdy znudzą się tradycyjne kotlety schabowe

Przepis

Polonezy to roladki z mięsa wieprzowego z farszem – często są to smażone z cebulą pieczarki, a w tym wydaniu – ogórki kiszone. Smakują genialnie i są świetną alternatywą dla tradycyjnego schabowego.

2.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Polonezy
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 plastry schabu, rozbite cienko (około 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 30 g ogórków kiszonych, obranych ze skóry
  • 15 dag białej szynki lub szynki drobiowej
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: mąka, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia
Przepis
  • Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Gdy zeszkli się, dodać do niej pokrojoną w kostkę szynkę.
  • Farsz zdjąć z ognia, a gdy ostygnie wykładać po łyżce farszu na oprószone solą i pieprzem plastry schabu.
  • Na środku każdego plastra schabu układać ogórki pokrojone w cienkie słupki – 2-3 słupki wystarczą.
  • Ciasno rolować, zwijając boki kotleta do środka, a następnie obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na złoto na oleju. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody z dodatkiem np. surówki z kapusty lub marchewki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polonezy. Gdy znudzą się tradycyjne kotlety schabowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ddy1ac7

Podziel się opinią

2
Share
ddy1ac7
ddy1ac7
ddy1ac7
ddy1ac7
Więcej tematów
ddy1ac7