Jak idealnie ugotować jajko? Instrukcja obsługi dla profesjonalisty

Co może być trudnego w ugotowaniu jajka? Okazuje się, że nie tak może pójść naprawdę mnóstwo rzeczy. Szczególnie, jeśli chcemy osiągnąć doskonałą konsystencję i smak tego popularnego dodatku do śniadania. – Nigdy nie gotujmy ich zaraz po wyjęciu z lodówki – radzi ekspertka Delia Smith.

Wcale nie tak łatwo idealnie ugotować jajko na miękko.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Brytyjska szef kuchni i pisarka Delia Smith w kwestii gotowania jajek jest bardzo rygorystyczna. W rozmowie z "The Independent" przekonuje, jak ważne jest, by jajka osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je gotować. Gdybyśmy bowiem wrzucili je do gorącej wody prosto z lodówki, mogłyby popękać ich skorupka. Z tego samego powodu powinniśmy użyć małego rondelka i trzymać go na wolnym ogniu.

Na pytanie, jak długo powinniśmy gotować jajka, nie tak łatwo odpowiedzieć. Wszystko zależy bowiem od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektórzy z nas wolą jajka bardziej wodniste, inni lubią, gdy biało jest już lekko ścięte. Dlatego, zamiast stosować się do zaleceń z książki kucharskiej czy internetu, najlepiej samemu wypróbować ze stoperem, jaki czas gotowania będzie najlepszy, by jajko trafiało w nasze gusta.

By uzyskać jajko ugotowane klasycznie na miękko, Delia zaleca gotowanie jajka zaledwie przez minutę. Najpierw delikatnie wkładamy je do garnka, uważając, by nie uderzyło o ścianki naczynia. Gotujemy przez minutę, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy go pokrywką. Po kolejnych 6 minutach takiej kąpieli uzyskamy efekt całkowicie płynnego żółtka i miękkiego białka jajka. Po 7 minutach z kolei żółtko będzie bardziej kremowe, a białko całkowicie ścięte.

Gotowanie jajka na twardo wymaga zupełnie innej metody. Delia zaleca, by umieścić jajka w garnku z zimną wodą i podgrzewać, aż zaczną się gotować. Wówczas należy odczekać kolejnych 6 lub 7 minut, zanim zdejmiemy je z ognia. Cały sekret polega na tym, by następnie błyskawicznie schłodzić jajka, przekładając je na przykład do naczynia z bardzo zimną wodą.

Jeśli nie przepadamy na obieraniem jajka, można włożyć je do słoika z odrobiną zimnej wody, zakręcić szczelnie pokrywkę i energicznie potrząsać, by skorupka sama odpadła. Jak widać, jeśli chodzi o gotowanie jajek, sprawa nie jest wcale taka prosta. A wam udało się już przygotować je w sposób doskonały?

Zobacz też: Jak przygotować idealne jajko na miękko? [Nauka. To lubię]

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy