Trwa ładowanie...

Jak idealnie ugotować jajko? Instrukcja obsługi dla profesjonalisty

Co może być trudnego w ugotowaniu jajka? Okazuje się, że nie tak może pójść naprawdę mnóstwo rzeczy. Szczególnie, jeśli chcemy osiągnąć doskonałą konsystencję i smak tego popularnego dodatku do śniadania. – Nigdy nie gotujmy ich zaraz po wyjęciu z lodówki – radzi ekspertka Delia Smith.

Jak idealnie ugotować jajko? Instrukcja obsługi dla profesjonalistyŹródło: 123RF
d43s3aj
d43s3aj

Brytyjska szef kuchni i pisarka Delia Smith w kwestii gotowania jajek jest bardzo rygorystyczna. W rozmowie z "The Independent" przekonuje, jak ważne jest, by jajka osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je gotować. Gdybyśmy bowiem wrzucili je do gorącej wody prosto z lodówki, mogłyby popękać ich skorupka. Z tego samego powodu powinniśmy użyć małego rondelka i trzymać go na wolnym ogniu.

Na pytanie, jak długo powinniśmy gotować jajka, nie tak łatwo odpowiedzieć. Wszystko zależy bowiem od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektórzy z nas wolą jajka bardziej wodniste, inni lubią, gdy biało jest już lekko ścięte. Dlatego, zamiast stosować się do zaleceń z książki kucharskiej czy internetu, najlepiej samemu wypróbować ze stoperem, jaki czas gotowania będzie najlepszy, by jajko trafiało w nasze gusta.

By uzyskać jajko ugotowane klasycznie na miękko, Delia zaleca gotowanie jajka zaledwie przez minutę. Najpierw delikatnie wkładamy je do garnka, uważając, by nie uderzyło o ścianki naczynia. Gotujemy przez minutę, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy go pokrywką. Po kolejnych 6 minutach takiej kąpieli uzyskamy efekt całkowicie płynnego żółtka i miękkiego białka jajka. Po 7 minutach z kolei żółtko będzie bardziej kremowe, a białko całkowicie ścięte.

Gotowanie jajka na twardo wymaga zupełnie innej metody. Delia zaleca, by umieścić jajka w garnku z zimną wodą i podgrzewać, aż zaczną się gotować. Wówczas należy odczekać kolejnych 6 lub 7 minut, zanim zdejmiemy je z ognia. Cały sekret polega na tym, by następnie błyskawicznie schłodzić jajka, przekładając je na przykład do naczynia z bardzo zimną wodą.

d43s3aj

Jeśli nie przepadamy na obieraniem jajka, można włożyć je do słoika z odrobiną zimnej wody, zakręcić szczelnie pokrywkę i energicznie potrząsać, by skorupka sama odpadła. Jak widać, jeśli chodzi o gotowanie jajek, sprawa nie jest wcale taka prosta. A wam udało się już przygotować je w sposób doskonały?

Zobacz też: Jak przygotować idealne jajko na miękko? [Nauka. To lubię]

d43s3aj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43s3aj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj