Jak idealnie ugotować jajko? Instrukcja obsługi dla profesjonalisty

Co może być trudnego w ugotowaniu jajka? Okazuje się, że nie tak może pójść naprawdę mnóstwo rzeczy. Szczególnie, jeśli chcemy osiągnąć doskonałą konsystencję i smak tego popularnego dodatku do śniadania. – Nigdy nie gotujmy ich zaraz po wyjęciu z lodówki – radzi ekspertka Delia Smith.

Wcale nie tak łatwo idealnie ugotować jajko na miękko.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Brytyjska szef kuchni i pisarka Delia Smith w kwestii gotowania jajek jest bardzo rygorystyczna. W rozmowie z "The Independent" przekonuje, jak ważne jest, by jajka osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je gotować. Gdybyśmy bowiem wrzucili je do gorącej wody prosto z lodówki, mogłyby popękać ich skorupka. Z tego samego powodu powinniśmy użyć małego rondelka i trzymać go na wolnym ogniu.

Na pytanie, jak długo powinniśmy gotować jajka, nie tak łatwo odpowiedzieć. Wszystko zależy bowiem od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektórzy z nas wolą jajka bardziej wodniste, inni lubią, gdy biało jest już lekko ścięte. Dlatego, zamiast stosować się do zaleceń z książki kucharskiej czy internetu, najlepiej samemu wypróbować ze stoperem, jaki czas gotowania będzie najlepszy, by jajko trafiało w nasze gusta.

By uzyskać jajko ugotowane klasycznie na miękko, Delia zaleca gotowanie jajka zaledwie przez minutę. Najpierw delikatnie wkładamy je do garnka, uważając, by nie uderzyło o ścianki naczynia. Gotujemy przez minutę, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy go pokrywką. Po kolejnych 6 minutach takiej kąpieli uzyskamy efekt całkowicie płynnego żółtka i miękkiego białka jajka. Po 7 minutach z kolei żółtko będzie bardziej kremowe, a białko całkowicie ścięte.

Gotowanie jajka na twardo wymaga zupełnie innej metody. Delia zaleca, by umieścić jajka w garnku z zimną wodą i podgrzewać, aż zaczną się gotować. Wówczas należy odczekać kolejnych 6 lub 7 minut, zanim zdejmiemy je z ognia. Cały sekret polega na tym, by następnie błyskawicznie schłodzić jajka, przekładając je na przykład do naczynia z bardzo zimną wodą.

Jeśli nie przepadamy na obieraniem jajka, można włożyć je do słoika z odrobiną zimnej wody, zakręcić szczelnie pokrywkę i energicznie potrząsać, by skorupka sama odpadła. Jak widać, jeśli chodzi o gotowanie jajek, sprawa nie jest wcale taka prosta. A wam udało się już przygotować je w sposób doskonały?

Zobacz też: Jak przygotować idealne jajko na miękko? [Nauka. To lubię]

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie