Jak idealnie ugotować jajko? Instrukcja obsługi dla profesjonalisty
Co może być trudnego w ugotowaniu jajka? Okazuje się, że nie tak może pójść naprawdę mnóstwo rzeczy. Szczególnie, jeśli chcemy osiągnąć doskonałą konsystencję i smak tego popularnego dodatku do śniadania. – Nigdy nie gotujmy ich zaraz po wyjęciu z lodówki – radzi ekspertka Delia Smith.
Brytyjska szef kuchni i pisarka Delia Smith w kwestii gotowania jajek jest bardzo rygorystyczna. W rozmowie z "The Independent" przekonuje, jak ważne jest, by jajka osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je gotować. Gdybyśmy bowiem wrzucili je do gorącej wody prosto z lodówki, mogłyby popękać ich skorupka. Z tego samego powodu powinniśmy użyć małego rondelka i trzymać go na wolnym ogniu.
Na pytanie, jak długo powinniśmy gotować jajka, nie tak łatwo odpowiedzieć. Wszystko zależy bowiem od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektórzy z nas wolą jajka bardziej wodniste, inni lubią, gdy biało jest już lekko ścięte. Dlatego, zamiast stosować się do zaleceń z książki kucharskiej czy internetu, najlepiej samemu wypróbować ze stoperem, jaki czas gotowania będzie najlepszy, by jajko trafiało w nasze gusta.
By uzyskać jajko ugotowane klasycznie na miękko, Delia zaleca gotowanie jajka zaledwie przez minutę. Najpierw delikatnie wkładamy je do garnka, uważając, by nie uderzyło o ścianki naczynia. Gotujemy przez minutę, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy go pokrywką. Po kolejnych 6 minutach takiej kąpieli uzyskamy efekt całkowicie płynnego żółtka i miękkiego białka jajka. Po 7 minutach z kolei żółtko będzie bardziej kremowe, a białko całkowicie ścięte.
Gotowanie jajka na twardo wymaga zupełnie innej metody. Delia zaleca, by umieścić jajka w garnku z zimną wodą i podgrzewać, aż zaczną się gotować. Wówczas należy odczekać kolejnych 6 lub 7 minut, zanim zdejmiemy je z ognia. Cały sekret polega na tym, by następnie błyskawicznie schłodzić jajka, przekładając je na przykład do naczynia z bardzo zimną wodą.
Jeśli nie przepadamy na obieraniem jajka, można włożyć je do słoika z odrobiną zimnej wody, zakręcić szczelnie pokrywkę i energicznie potrząsać, by skorupka sama odpadła. Jak widać, jeśli chodzi o gotowanie jajek, sprawa nie jest wcale taka prosta. A wam udało się już przygotować je w sposób doskonały?
Zobacz też: Jak przygotować idealne jajko na miękko? [Nauka. To lubię]