Trwa ładowanie...
dbd2pjh
dbd2pjh

Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym

Przepis

Pyszna propozycja na letni obiad lub kolację. Chrupiące i delikatne placuszki z cukinii i młodej marchewki będą doskonale się komponować z czosnkowo-ziołowym dipem. Przepis jest banalny.

3.7
(31 głosów)
Oceń:
dbd2pjh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Placki:

  • 2 małe cukinie,
  • 2 młode marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • olej do smażenia.

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól, oregano.
Przepis

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie lekko odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Warzywa wymieszaj z rozmąconymi jajkami i mąką. Dopraw koperkiem i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

dbd2pjh
Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

98
10
Share
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh