Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym
Pyszna propozycja na letni obiad lub kolację. Chrupiące i delikatne placuszki z cukinii i młodej marchewki będą doskonale się komponować z czosnkowo-ziołowym dipem. Przepis jest banalny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Placki:
- 2 małe cukinie,
- 2 młode marchewki,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- olej do smażenia.
Sos czosnkowy:
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól, oregano.
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie lekko odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Warzywa wymieszaj z rozmąconymi jajkami i mąką. Dopraw koperkiem i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze