Trwa ładowanie...
d45rcom
d45rcom

Placuszki z brokułami i kukurydzą

Przepis

Zielone, wiosenne i chrupiące. Nadadzą się na lekki obiad, jak i ciepła kolację. Spakowane do pudełka będą smaczną przekąską w pracy.

3.2
(25 głosów)
Oceń:
d45rcom
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Placuszki z brokułami i kukurydzą
tanio-szybko-smacznie.pl
Placuszki z brokułami i kukurydzą
Składniki
  • 150 g brokułów
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.
Przepis

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone lub świeże brokuły i gotujemy ok. 8 minut (brokuły powinny być jędrne). Warzywa odsączamy i kroimy na drobne kawałki.

W miseczce mieszamy razem brokuły, starty cheddar, kukurydzę, posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mąkę, jajka, mleko, sos chili. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Zobacz także: pyszne słodkości z rabarbarem

d45rcom
Placuszki z brokułami i kukurydzą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
4
Share
d45rcom
d45rcom

d45rcom
d45rcom
d45rcom