Placuszki z brokułami i kukurydzą
Zielone, wiosenne i chrupiące. Nadadzą się na lekki obiad, jak i ciepła kolację. Spakowane do pudełka będą smaczną przekąską w pracy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 150 g brokułów
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 średnia cebula
- 100 g sera cheddar
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- sól, pieprz do smaku
- smalec lub masło klarowane do smażenia.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone lub świeże brokuły i gotujemy ok. 8 minut (brokuły powinny być jędrne). Warzywa odsączamy i kroimy na drobne kawałki.
W miseczce mieszamy razem brokuły, starty cheddar, kukurydzę, posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mąkę, jajka, mleko, sos chili. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Zobacz także: pyszne słodkości z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze