Trwa ładowanie...
d2tc4lj
21-01-2016 08:37

Placek jabłkowy z patelni

Przepis
5.0
(5 głosów)
Oceń:
d2tc4lj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Składniki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 40 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka
  • Sos karmelowy:
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany kremówki
  • 3 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych do podania
Przepis

Jajka mieszamy z mlekiem, mąką i solą. Dodajemy roztopioną łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki. Drugą łyżkę masła roztapiamy na patelni bez plastikowych elementów, która nadaje się do piekarnika. Powinna mieć średnicę ok. 25 cm. Na patelnię wlewamy ciasto, układamy plasterki jabłek tak, aby na siebie zachodziły. Całość wsadzamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 20 minut.
Robimy sos: do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i karmelizujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dolewamy śmietanę i mieszamy aż karmel się rozpuści, a sos stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Podajemy jeszcze ciepłe z gałkami lodów, polane sosem karmelowym.

Placek jabłkowy z patelni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj