Trwa ładowanie...
darfvea
05-11-2020 12:22

Placek drożdżowy z jagnięciną i pietruszką

Przepis

Lahmacun, zwany też turecką pizzą, to rodzaj cienkiego drożdżowego placka z pysznym farszem. Zobaczcie, jak przygotować ten przysmak. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia".

darfvea
4.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 350 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 2 żółte cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Długa zielona papryka
  • Łyżeczka pul biber
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Garść posiekanej natki
  • Sól

Do podania:

  • Ćwiartki cytryny
  • Natka pietruszki do posypania
Przepis
  • Suche składniki wsypujemy do miski. W środek wlewamy wodę i zaczynając od środka miski, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrastania (w misce szczelnie przykrytej folią) na 40 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyrabiamy ponownie, formujemy wałek, dzielimy go na 5 części i znów odstawiamy do wyrastania.
  • Tym razem ciasto przykrywamy serwetką i czekamy 20 minut.
  • W drugiej misce łączymy mięso i koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i paprykę.
  • Dodajemy połowę natki. Doprawiamy solą, wędzoną papryką i pul biber. Dokładnie mieszamy.
  • Wałkujemy ciasto na niezbyt grube placki, łyżką nakładamy cienką warstwę farszu i pieczemy w 200 st. C około 15 minut.
  • Boki ciasta powinny zrobić się złote. Przed podaniem posypujemy pietruszką i skrapiamy cytryną.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Placek drożdżowy z jagnięciną i pietruszką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj