Placek drożdżowy z jagnięciną i pietruszką
Lahmacun, zwany też turecką pizzą, to rodzaj cienkiego drożdżowego placka z pysznym farszem. Zobaczcie, jak przygotować ten przysmak. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka soli
Do podania:
- Ćwiartki cytryny
- Natka pietruszki do posypania
- Suche składniki wsypujemy do miski. W środek wlewamy wodę i zaczynając od środka miski, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrastania (w misce szczelnie przykrytej folią) na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyrabiamy ponownie, formujemy wałek, dzielimy go na 5 części i znów odstawiamy do wyrastania.
- Tym razem ciasto przykrywamy serwetką i czekamy 20 minut.
- W drugiej misce łączymy mięso i koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i paprykę.
- Dodajemy połowę natki. Doprawiamy solą, wędzoną papryką i pul biber. Dokładnie mieszamy.
- Wałkujemy ciasto na niezbyt grube placki, łyżką nakładamy cienką warstwę farszu i pieczemy w 200 st. C około 15 minut.
- Boki ciasta powinny zrobić się złote. Przed podaniem posypujemy pietruszką i skrapiamy cytryną.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze