Trwa ładowanie...
d1w40yr
25-10-2021 10:45

Pierś z kaczki i pieczona brukselka. Pyszny jesienny obiad

Przepis

Jesienią szukamy potraw, które jednocześnie rozgrzeją nas od środka i usatysfakcjonują nasze kubki smakowe. I choć o tej porze roku wydawać by się mogło, że ilość świeżych produktów w sklepach i na targowiskach jest mniejsza, niż latem, to warto pomyśleć nad wykorzystaniem w kuchni sezonowych i lokalnych warzyw, grzybów i dobrej jakości mięs. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador Winiarni Zamojskiej, dzieli się przepisem na rozgrzewający jesienny obiad.

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • filet z kaczki - 4 sztuki (około 1 kg)
  • sos sojowy - 100 ml
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula pokrojona w kostkę - 50 g
  • brukselka świeża pokrojona na pół - 800 g
  • kurki świeże - 200 g (można zastąpić mrożonymi)
  • śliwki świeże przekrojone na pół -150 g
  • rodzynki - 80g
  • świeży rozmaryn
  • masło - 150 g
  • sól i pieprz do smaku
  • miód - 2 łyżki
  • olej - 80 ml
  • majeranek - 2 łyżki
Przepis
  • Sos sojowy wlej do miski, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, łyżkę majeranku, olej. Wymieszaj.
  • Natnij skórę na filecie z kaczki do mięsa, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj w przygotowanej marynacie z sosu sojowego.
  • Odstaw na noc do lodówki.
  • Zamarynowane filety z kaczki smaż na patelni (od strony skóry na zimnej patelni), z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty która pozostała w misce)
  • Rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebule i posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę i chwilę przesmaż.
  • Przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone śliwki i rodzynki, a następnie pozostałą marynatę.
  • Wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na brukselkę ułóż filety z kaczki, resztę masła i świeży rozmaryn.
  • Piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, bez termoobiegu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierś z kaczki i pieczona brukselka. Pyszny jesienny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj