Pierś z kaczki i pieczona brukselka. Pyszny jesienny obiad
Jesienią szukamy potraw, które jednocześnie rozgrzeją nas od środka i usatysfakcjonują nasze kubki smakowe. I choć o tej porze roku wydawać by się mogło, że ilość świeżych produktów w sklepach i na targowiskach jest mniejsza, niż latem, to warto pomyśleć nad wykorzystaniem w kuchni sezonowych i lokalnych warzyw, grzybów i dobrej jakości mięs. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador Winiarni Zamojskiej, dzieli się przepisem na rozgrzewający jesienny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- filet z kaczki - 4 sztuki (około 1 kg)
- sos sojowy - 100 ml
- czosnek - 4 ząbki
- cebula pokrojona w kostkę - 50 g
- brukselka świeża pokrojona na pół - 800 g
- kurki świeże - 200 g (można zastąpić mrożonymi)
- śliwki świeże przekrojone na pół -150 g
- rodzynki - 80g
- świeży rozmaryn
- masło - 150 g
- sól i pieprz do smaku
- miód - 2 łyżki
- olej - 80 ml
- majeranek - 2 łyżki
- Sos sojowy wlej do miski, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, łyżkę majeranku, olej. Wymieszaj.
- Natnij skórę na filecie z kaczki do mięsa, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj w przygotowanej marynacie z sosu sojowego.
- Odstaw na noc do lodówki.
- Zamarynowane filety z kaczki smaż na patelni (od strony skóry na zimnej patelni), z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty która pozostała w misce)
- Rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebule i posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę i chwilę przesmaż.
- Przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone śliwki i rodzynki, a następnie pozostałą marynatę.
- Wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
- Na brukselkę ułóż filety z kaczki, resztę masła i świeży rozmaryn.
- Piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, bez termoobiegu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze