Trwa ładowanie...
d12vnhz
26-11-2020 12:16

Murzynek z gruszkami. Proste ciacho do kawy

Przepis

Murzynek to jedno z klasycznych polskich ciast. Na dodatek jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a większość składników znajdziemy w swojej kuchni. Natalia postanowiła nieco odświeżyć tradycyjny przepis i dodała do ciasta świeże gruszki. Jak wysżło? Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d12vnhz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 170 g masła lub margaryny
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki kakao bez cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 duże jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • około 550-600 g gruszek to tak około 2-3 gruszki (u mnie to były 2 spore gruszki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 15 0ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • wiórki kokosowe do posypania
Przepis
  • Do rondelka przełożyć masło lub margarynę, dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao, mleko i postawić na ogniu, mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Następnie do kakaowej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na kakaową masę i wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22 cm x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
  • Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na spore kawałeczki.
  • Kawałki gruszek powkładać bardzo ciasno w ciasto i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia.
  • Polewa: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Na koniec ciasto posypałam wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto odstawić jeszcze na około 60 minut, aby polewa trochę stężała.
Murzynek z gruszkami. Proste ciacho do kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12vnhz
d12vnhz
d12vnhz
d12vnhz
Więcej tematów
d12vnhz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj