Murzynek z gruszkami. Proste ciacho do kawy
Murzynek to jedno z klasycznych polskich ciast. Na dodatek jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a większość składników znajdziemy w swojej kuchni. Natalia postanowiła nieco odświeżyć tradycyjny przepis i dodała do ciasta świeże gruszki. Jak wysżło? Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Ciasto:
- 170 g masła lub margaryny
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki kakao bez cukru
- 4 łyżki mleka
- 3 duże jajka
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- około 550-600 g gruszek to tak około 2-3 gruszki (u mnie to były 2 spore gruszki)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 15 0ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
- wiórki kokosowe do posypania
- Do rondelka przełożyć masło lub margarynę, dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao, mleko i postawić na ogniu, mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Następnie do kakaowej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na kakaową masę i wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22 cm x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na spore kawałeczki.
- Kawałki gruszek powkładać bardzo ciasno w ciasto i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia.
- Polewa: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
- Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
- Na koniec ciasto posypałam wiórkami kokosowymi.
- Ciasto odstawić jeszcze na około 60 minut, aby polewa trochę stężała.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze