Makowiec
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pachnącego makowca. Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę proste. Z naszym przepisem osiągniesz kulinarny sukces.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Składniki
- ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajo
Mak:
- 0,5 kg maku
- 6 jaj
- 2 łyżki miodu
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru,
- zapach migdałowy
- bakalie
Masa:
- 1 szkl. gęstej śmietany 22 proc.
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 margaryna lub masło (25 dag)
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim blachę.
Mak sparzyć, odsączyć i zemleć 2-3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na przemian po 1 żółtku i trochu maku, dodać miód, zapach i bakalie na koniec pianę z białek. Wyłożyć na ciasto i upiec w 180 stopniach.
Masło utrzeć z pudrem i po 1 łyżce dodawać śmietanę. Wyłożyć na zimny makowiec. Polać polewą
Przepis dodał użytkownik beatapodhajska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze